Veste bună pentru români. Micii pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a anunţat că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională.
Articol de Radio România, 10 Martie 2014, 20:33
Mai mult, micii româneşti pot fi chiar şi exportaţi pe piaţa europeană.
Comitetul Permanent pentru Lanţuri Alimentare şi Sănătatea Animală, prezidat de Comisia Europeană, a votat luni autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu ca ingredient în prepararea tradiţională a micilor.
Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii.
În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
Conform Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).
La şedinţa din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi micii româneşti.
În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.
Comisarul european Dacian Cioloş apreciază, într-un comunicat de presă, că decizia demonstrează că atunci când există argumente şi o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european rezultatele sunt pozitive.
Potrivit RRA, votul fusese amânat iniţial pentru luna iulie, dar în urma discuţiilor cu statele membre Comisia Europeană a propus să se desfăşoare luni, 10 martie, când decizia a fost luată cu majoritate calificată.