Verificările vameşilor, declanşate în urma informărilor serviciilor de informaţii
140 de suspecţi - vameşi, poliţişti de frontieră, dar şi persoane acuzate că le-au dat mită oamenilor legii de la frontieră - au fost aduşi, la Bucureşti suspectaţi de luare de mită şi înlesnirea traficului cu ţigări din Serbia.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Februarie 2011, 09:23
Operaţiunile desfăşurate la vămile din vestul ţării au fost declanşate ca urmare a unei informări venite de la serviciile de informaţii, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a declarat la TVR că îşi doreşte ca anchetele să ajungă şi la nivele superioare.
"Baza de la care a plecat CSAT este o informaţie legată de averea acestor oameni. În acest document, pe care nu vi-l pot prezenta în interiorul lui, dar vă asigur că este vorba de vile care s-au ridicat, cu două etaje, după doi ani de serviciu în vamă, fie că a fost poliţist de frontieră, fie că a fost vameş, este vorba de terenuri uriaşe achiziţionate în locuri foarte scumpe, iar dintr-un salariu de bugetar, pe care ministrul francez al Integrării Europene îi plângea că, săracii, au doar 400-500 de euro pe lună, noi ştiam despre ce-i vorba, de fapt", a spus preşedintele.
Operaţiunile din vămi au fost demarate fără legătură cu aderarea la Spaţiul Schengen. Mai mult, ele nu vor avea un efect în acest proces, a mai spus Traian Băsescu.
140 de suspecţi - vameşi, poliţişti de frontieră, dar şi persoane acuzate că le-au dat mită oamenilor legii de la frontieră - au fost aduşi, marţi după-amiază, la Bucureşti, cu elicoptere şi autocare ale Ministerului de Interne, pentru a fi audiaţi la DNA.
15 persoane au fost deja reţinute şi urmează a fi prezentate Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
Alţi doi poliţişti de frontieră au primit interdicţie de a părăsi ţara.
Vameşii şi poliţiştii de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc în vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş, precum şi la domiciliile angajaţilor de la frontieră.
Toţi sunt suspectaţi de luare de mită şi înlesnirea traficului cu ţigări din Serbia.
Şapte persoane vizate în această anchetă sunt date în urmărire - spun surse judiciare -, iar printre acestea s-ar afla inclusiv şeful de tură din vama Stamora Moraviţa.
Cei şapte au fost daţi în urmărire, în condiţiile în care nu au fost găsiţi pentru audieri. În timpul percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră mai mulţi saci cu documente care vor fi analizate de procurori.