Vasile Cepoi, cercetat pentru abuz în serviciu
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de abuz în serviciu, deturnare de fonduri europene, folosirea de informaţii confidenţiale în interes personal şi conflict de interese.
Articol de Alina Dobrinescu, 25 Septembrie 2012, 10:20
UPDATE: Guvernul consideră că acuzaţiile aduse ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, sunt grave şi că este absolută nevoie de clarificarea lor, în cel mai scurt timp.
Într-un comunicat al Executivului se precizează că dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzaţiile de conflict de interese şi corupţie Vasile Cepoi îşi va pierde poziţia de ministru.
El se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere, în acest caz, informează redactorul Radio România, Angela Matei.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a precizat că-şi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie Agenţia Naţională de Integritate pentru afectarea imaginii publice şi neacordarea prezumţiei de nevinovăţie.
Vasile Cepoi: Mă consider sancţionat de către ANI în mod nejustificat
El susţine, într-un comunicat, că a respectat întotdeauna legea şi consideră că ANI l-a sancţionat în mod nejustificat afectându-i iremediabil imaginea înainte de a se pronunţa un verdict.
"Comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate anunţă o suspiciune de încălcare a legii. Nu sunt de acord cu aceste metode de comunicare şi, consider că, ANI a încălcat principiul confidenţialităţii pe care îl susţine chiar în comunicatul de presă. Mă consider sancţionat de către ANI, în mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectată iremediabil înainte de a se pronunţa un verdict în acest sens. Din aceste considerente îmi rezerv dreptul de a acţiona în justiţie ANI pentru afectarea imaginii publice şi neacordarea prezumţiei de nevinovăţie", susţine Cepoi.
ANI:Există indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către Vasile Cepoi
Potrivit unui comunicat al ANI, există indicii "referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, de către Vasile Cepoi, în calitate de fost Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în prezent, Ministru al Sănătăţii".
Începând cu 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de director executiv.
Ulterior, la 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcţia de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs, funcţie pe care a deţinut-o până la numirea sa ca ministru al Sănătăţii.
ANI susţine că Vasile Cepoi a participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul "Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România" derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia "Amfiteatru" (beneficiar), alături de DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T.Popa" Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.
Citeşte aici comunicatul ANI
Ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la Fundaţia "Amfiteatru" şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, respectiv SC Info Educaţia SRL.
Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi împreună cu soţia sa în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 euro).
În cadrul Proiectului "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România" - dezvoltat în cadrul POSDRU, Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (1 decembrie 2010 - 5 decembrie 2011); trainer audit calitate (perioadele 1 mai 2011 - 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 - 31 martie 2012).