Vânzarea MECHEL "nu presupune oprirea producţiei"
Ministerul Muncii precizează că vânzarea întreprinderilor româneşti de la MECHEL nu înseamnă oprirea producţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Septembrie 2012, 12:46
Vânzarea de către investitorul rus MECHEL a celor cinci uzine metalurgice pe care le deţine în România a fost tema discuţiilor pe care ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, le-a avut cu reprezentantul companiei, Yurii Guskin .
Potrivit unui comunicat al ministerului primit la redacţie, vânzarea întreprinderilor românesti de către ruşii de la MECEL nu presupune oprirea productiei .
"Pentru a nu lăsa zvonurile să-i dezinformeze pe cei direct implicaţi în această situaţie, informăm faptul că vânzarea întreprinderilor româneşti Mechel nu presupune închiderea producţiei acestora", se precizează în comunicatul de presă.
Totodată, Mechel va respecta planul existent de optimizare a producţiei şi personalului.
La întreprinderea Mechel Câmpia Turzii va fi conservată o parte a capacităţilor neutilizate în procesul de producţie, în scopul păstrării lor în stare de funcţionare şi va funcţiona, în întregime, secţia de trăgătorie de oţel a întreprinderii.
Mministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, informează că, în ajutorul celor 820 de persoane disponibilizate de la Mechel Câmpia Turzii şi Mechel Service, a fost gândit un proiect finanţat din fonduri europene.
Sunt vizate 95% din totalul persoanelor concediate din combinatul Mechel, iar peste 80% din valoarea acestui proiect va merge spre acestea.
Avertisment: Există riscul disparaţiei unor produse autohtone
Sindicatele avertizează însă că , odată cu anunţata vânzare a acestor uzine, 6.000 de locuri de muncă sunt în pericol şi există riscul dispariţiei mai multor produse autohtone .
Astfel, la Câmpia Turzii, unde numai anul acesta au fost daţi afară 1500 de oameni, angajaţii au organizat proteste, în timp ce la Mecel Târgovişte au fost disponibilizaţi, de curând,100 de angajaţi .
Corespondenţii Radio România Actualităţi au mai relatat că laminorul din Brăila produce la mai puţin de o treime din capacitate, iar cei 570 de angajaţi ar urma să intre la iarnă în şomaj tehnic, iar la combinatul de la Oţelul Roşu activitatea este momentan oprită.