Van Rompuy şi Barroso anunţă întrevederi cu fiecare participant la CE
Preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, precizează că a decis ca împreună cu preşedintele CE, Jose Barroso, să aibă întâlniri separate, joi, cu fiecare dintre liderii statelor UE, la Bruxelles.
Articol de Luminiţa Apostol, 20 Noiembrie 2012, 18:48
La Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene, au fost puse la punct ultimele detalii pentru Consiliul European de joi şi vineri.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, susţine că absenţa unui acord pe tema bugetului UE ar fi dăunător pentru toţi membrii, el precizând că de aceea împreună cu preşedintele CE se va întâlni separat cu fiecare dintre liderii statelor UE şi că a luat în calcul prelungirea lucrărilor.
"Scopul întâlnirii este clar: este de a ne asigura că Uniunea are mijloacele necesare de a funcţiona în anii care vin, luând în calcul constrângeri fiscale inevitabile. Este de a trimite un semnal concret despre determinarea noastră de a face orice este necesar pentru a scoate Europa din criză. Să fim bine înţeleşi: absenţa unui acord ne-ar afecta pe toţi. De aceea am aranjat ca întâlnirea noastră să poată fi prelungită, dacă este nevoie", susţine preşedintele Consiliului.
Preşedinţia cipriotă a anunţat că preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, va face o nouă propunere care să fie acceptabilă pentru toate statele membre, propunere ce va veni joi, vineri sau sâmbătă.
Corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol, ne-a transmis că această propunere va fi făcută, cel mai probabil, chiar joi seara.
Preşedintele Consiliului precizează că discuţiile de la summit vor începe joi seară, la ora 20.00 (21 la Bucureşti), cu o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European.
Orban i-a transmis lui Van Rompuy că România e discriminată de corelarea coeziunii cu absorbţia
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, marţi, la Bruxelles, că i-a transmis luni seară lui Herman Van Rompuy că România consideră inacceptabilă şi discriminatorie corelarea din propunerea sa privind bugetul UE 2014-2020 între alocările pe Politica de Coeziune şi rata de absorbţie.
Leonard Orban a precizat că pe lângă România şi restul statelor din grupul "Prietenii Coeziunii" mai sunt şi alte ţări, inclusiv mari contributoare la bugetul Uniunii, care se opun actualei propuneri de buget şi reducerilor preconizate la politica de coeziune şi la agricultură.
Este vorba despre Franţa şi Italia, în primul rând. În acelaşi timp, unele ţări din grupul opus, care vor o reducere a bugetului, au afirmat că nici actuala propunere de reducere cu 75 de milioane nu este suficientă şi că suma ar trebui dublată.
Ministrul Leonard Orban a prezentat una dintre nemulţumirile României legate de viitorul buget.
"Avem două mari probleme legate de această propunere. Prima propunere legată de paragraful 45 care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011. Erau semne de întrebare dacă această propunere afectează şi Bulgaria şi Italia, nu. Această propunere, aşa cum arată în momentul de faţă, se referă strict numai la România. E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă", a precizat Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, agenda întâlnirii fiind dominată de problematica viitorului cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020, tema Consiliului European excepţional convocat în 22-23 noiembrie.