Valeriu Zgonea reclamă modul în care acţionează DNA vis-a vis de Parlamentul României
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea s-a declarat nemulţumit de modul în care DNA a cerut Parlamentului şi Guvernului să îi pună la dispoziţie, până marţi, mai multe documente în legătură cu cercetările în Dosarul de corupţie "Carpatica".
Articol de Radio România, 11 Februarie 2014, 09:18
Procurorii au solicitat documentele oficiale despre o ordonanţă de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), despre care există suspiciuni că a fost emisă pentru a servi interesele firmei "Carpatica Asigurări".
În acest dosar sunt cercetaţi omul de afaceri sibian Ilie Carabulea şi presupusul său complice Marian Mîrzac, membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Acesta din urmă ar fi făcut demersuri pentru a proteja firma "Carpatica", la care în trecut a fost director general. Faptele imputate de procurori sunt cumpărare de influenţă, dare de mită, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la fals şi uz de fals
Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea s-a declarat nemulțumit de felul în care DNA a făcut această solicitare
"Ni se cer imperativ documente legate de votul și dezbaterea pe proiectul cu ordonanța ASF-ului. E pentru prima dată după foarte mulți ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaților. Ni se dă un sublocotenent ca persoană de contact și ni se atenționează că dacă nu le trimitem până mâine la 12 vor veni personal să le ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democrația și statul de drept”, a spus Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zonea a precizat, luni, că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general şi ministrul Justiţiei în legătură cu solicitarea DNA privind ASF deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere.
"Am primit mandate din partea Biroului Permanent şi comitetului liderilor să am o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general. Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaţilor, ci printr-un procuror subordonat, şi se cere imperativ un document şi se atenţionează că, dacă nu-l trimitem până mâine la ora 12.00, vin ei să-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept", a susţinut Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent.
Zgonea a arătat că toţi liderii, indiferent de culoarea politică, sunt "un pic preocupaţi" de faptul că votul, amendamentele şi dezbaterile din comisii sunt "sub protecţia articolului 72 din Constituţie".
"Vrem să ştim care este fondul acestui dosar, dacă el se referă la articolul 72 din Constituţie, atunci este neconstituţional, dacă se referă la alte chestiuni, toate datele vor fi puse la dispoziţie, ca de obicei", a adăugat Zgonea.
El a mai spus că membrii Comisiei juridice vor da un punct de vedere pe această temă.