Valeriu Troenco, ministrul moldovean al Apărării: Colaborarea cu NATO îşi arată acum importanţa
Ministrul moldovean al apărării, Valeriu Troenco susţine că armata Republicii Moldova s-a transformat "dintr-una de tip sovietic într-una de tip european, graţie colaborării cu NATO".
Articol de Mircea Dascaliuc, 16 Mai 2014, 19:29
Transformarea Armatei Republicii Moldova dintr-una de tip sovietic într-una de tip european este rezultatul colaborării cu Alianţa Nord-Atlantică, a declarat ministrul moldovean al apărării, Valeriu Troenco, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace - program de asistenţă militară dedicat ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
Potrivit acestuia, colaborarea cu NATO îşi arată acum importanţa, în contextul conflictului regional dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.
"Colaborarea cu NATO ne-a ajutat să acumulăm cunoştinţe, să reformăm mentalităţile, să ne pregătim cadrele în SUA şi în diferite ţări europene, astfel încât astăzi avem un corp de armată mic, dar mobil, pregătit să facă faţă misiunilor de apărare. Am trecut la un nivel de susţinere reală din partea NATO pentru a putea riposta în caz de necesitate", a afirmat ministrul apărării, Valeriu Troenco, potrivit corespondentului de la Radio Chişinău.
Totodată, ministrul Apărării a adăugat că este momentul ca armata să "aibă altă atitudine decât cea excesiv pacificatoar".
"Deoarece situaţia care se dezvoltă în zonă şi provocările care au loc la hotar cu Ucraina cer de la noi să avem altă atitudine decât cea excesiv pacificatoare care am avut-o, să înţelegem că armata este destinată pentru a-şi apăra naţiunea", a afirmat Troenco.
Ministrul Apărării a subliniat, de asemenea, importanţa vizitei recente la Chişinău a secretarului general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, prilej cu care au fost trasate direcţiile colaborării viitoare dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Republica Moldova care vor duce la rezultate palpabile, mai puţin declarative, care vor întări capacitatea de luptă a Armatei naţionale.
Republica Moldova este a 12-a ţară semnatară a Parteneriatului pentru Pace şi a doua din Comunitatea Statelor Independente, după Ucraina.