Valeriu Stoica: Există o îngrijorare reală faţă de scăderea PDL în sondaje
Vicepreşedintele PDL spune că nu este deloc anormal ca un partid să scadă în sondaje când aplică un program de guvernare , dar recunoaşte că există o îngrijorare reală a democrat liberalilor faţă de scăderea în sondaje.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 August 2010, 11:24
Valeriu Stoica declară , într-un interviu pentru RFI, că îngrijorarea democrat liberalilor legată de căderea din sondajele de opinie nu trebuie să fie confundată cu panica.
Potrivit lui Stoica, există două mari pericole, pentru PDL, în această perioadă: fie panica, fie pasivitatea.
"Panica, nu e justificată, pentru că această scădere în sondaje este firească, în condiţiile în care se aplică un program de austeritate, dar, la fel de periculoasă ar fi şi pasivitatea. La ce mă gândesc? PDL are nevoie de o perioadă de stabilizare, după acest şoc, al măsurilor de austeritate, şi după acest şoc electoral; are nevoie, de asemenea, de o perioadă de relansare, şi toate aceste perioade trebuie să fie străbătute, până în 2012, deci, timpul este foarte scurt", afirmă vicepreşedintele democrat liberal.
Reproşuri la adresa Guvernului
Valeriu Stoica reproşează Guvernului ritmul lent în care au fost luate şi aplicate măsurile de reformă.
"Dacă ritmul nu va fi accelerat, în perioada următoare, nu putem avea o relansare economică, în anul 2011. Relansare, pe care toată lumea şi-o doreşte şi care este indispensabilă, pentru ca, încet-încet, să zicem, consecinţele bune, ale acestor măsuri, să fie resimţite de către cetăţenii României", a spus Stoica.
El a explicat că ezitările Guvernului Boc au fost cauzate de evaluări prea optimiste, care au fost făcute de către specialişti, inclusiv de Fondul Monetar Internaţional, în anul 2009.
"Atunci, şi specialiştii şi Fondul Monetar au crezut că criza economică îşi va toci dinţii, până la sfârşitul anului 2009, şi că anul 2010 va fi an de relansare. S-a văzut, însă, că aceste evaluări optimiste au fost infirmate de evoluţiile din Europa şi de evoluţiile din întreaga lume. România nu putea să facă excepţie. Guvernul a fost, ca să zic aşa, surprins de aceste evoluţii. Până când le-a recunoscut, până când le-a evaluat, până când a văzut care este dimensiunea lor reală, a trecut ceva timp, şi asta a făcut ca măsurile să fie luate cu întârziere", susţine Valeriu Stoica.
Guvernare PDL-PNL
Valeriu Stoica susţine în continuare ideea unităţii dreptei, de 20 de ani. El aminteşte însă că în ultimii câţiva ani, PNL a refuzat orice formulă de alianţă, orice formulă de cooperare, iar motivaţia refuzului PNL, de a se asocia la o formulă de guvernare, la o formulă de unificare a dreptei, este motivat prin refuzul de a coopera cu anumite persoane.
"O asemenea viziune politică, mărturisesc că e de neînţeles. Dacă anumite persoane pot să fie folosite ca justificare, pentru a refuza o cooperare politică, când e vorba de strategie politică şi e vorba de interese naţionale, atunci, nu pot decât să constat, cu tristeţe, că PNL nu vrea să facă această alianţă, dar poate că în perioada următoare poate că luciditatea o să-şi spună cuvântul, şi liderii PNL vor înţelege că jocul pe care l-au făcut timp de câţiva ani, cu PSD, îşi arată acum roadele, şi pentru ei", declară Stoica pentru Radio Fance International.