USL vrea comisie parlamentară pentru fondurile europene
USL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare care să monitorizeze toate proiectele cu bani europeni de peste 10.000 euro, propunerea fiind prezentată şi delegaţiei FMI.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iulie 2011, 10:31
În contrapartidă la propunerea Guvernului de înfiinţare a unui minister care să se ocupe cu gestionarea fondurilor europene, opoziţia vine cu o propunere de înfiinţare a unei comisii parlamentare, formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor, care să monitorizeze fondurile europene.
“Noi am propus să existe o comisie parlamentară care să monitorizeze toate proiectele finanţate din bani europeni cu valoare de peste 10.000 de euro”, a spus Adrian Năstase.
El a precizat că propunerea a fost prezentată şi reprezentanţilor FMI, la întâlnirea dintre Opoziţie şi misiunea Fondului.
Avantajul propunerii USL ar fi că această comisie ar reuni reprezentanţii tuturor partidelor , spre deosebire de un minister care ar reveni unui singur partid.
"Ministerul reprezintă o structură portocalie a guvernului PDL. Dar, după părerea noastră, are aceeaşi bază de selecţie politică a proiectelor. Or, noi vrem ca în parlament să existe o comisie care să fie formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice în aşa fel încât să existe transparenţa necesară pentru a vedea că, într-adevăr, repartizarea acestor proiecte şi absorbţia fondurilor europene se vor face pe o bază corectă şi nepolitică", a spus Năstase.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD nu are însă, aşteptări prea mari, de la discuţia cu FMI.
"Discuţia a fost foarte bună în esenţă, dar sigur că este până la urmă o vizită de curtoazie, noi nu ne aşteptăm la foarte mult, am tras nişte semnale de alarmă, dar nu ştiu dacă ei le vor transmite mai departe şi le vor comenta cu cei de la guvern", a spus Năstase.
USL îşi propune să stea cu ochii pe banii europeni
Uniunea Social Liberală a hotărât, oricum, să monitorizeze folosirea banilor europeni şi să prezinte măsurile opoziţiei în acest sens.
USL va înfiinţa chiar un grup de lucru care va analiza folosirea fondurilor europene de către instituţiile abilitate din România.
"România a atras efectiv doar 3% din fondurile structurale. Vorbim de bani, efectiv, pe care România i-a primit de la UE. Până în acest moment am cotizat la bugetul UE cu 24 de miliarde de lei şi am atras doar 11 miliarde. Este o situaţie extrem de gravă, care afectează nu doar guvernul actual, ci va afecta şi viitorul guvern", susţine liderul PSD.
Victor Ponta a mai spus că până la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, USL va prezenta un program detaliat cu măsurile propuse de opoziţie pentru creşterea gradului de absorbţie a banilor europeni.