USL vrea ca preşedintele să fie demis mai uşor
Potrivit unui proiect de lege, demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 23 Mai 2012, 13:04
Deputatul liberal Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin au depus în această săptămână la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Proiectul de lege prevede că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
În expunerea de motive a iniţiativei legislative, cei doi semnatari arată că pe această cale cetăţenii au posibilitatea de a se exprima direct şi de a contribui la luarea deciziilor majore ale statului.
"Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, referendumul naţional, reprezintă calea de consultare a poporului cu privire la revizuirea Constituţiei, demiterea preşedintelui României sau asupra altor probleme de interes naţional. Având în vedere că prevederile constituţionale nu fac distincţie în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea diferitelor forme de referendum, a rămas la latitudinea legiuitorului să stabilească cele mai bune modalităţi de realizare a acestei consultări a poporului", se mai arată în expunerea de motive citată de Agerpres.
Potrivit legii care este acum în vigoare, demiterea preşedintelui prin referendum este mai greu de realizat.
Şi asta pentru că demiterea şefului statului trebuie aprobată de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele de votare, adică de aproape nouă milioane de oameni.
USL urmăreşte să deţină "puterea absolută"
Democrat-liberalii critică demersurile întreprinse de parlamentarii USL prin care încearcă reducerea prerogativelor şefului statului şi simplificarea procedurilor de suspendare a preşedintelui.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, afirmă că USL urmăreşte să-şi impună un sistem politic în care să deţină puterea absolută şi astfel încalcă principiile democrţiei.