USL "va deţine majoritatea de două treimi" în viitorul Parlament
Potrivit numărătorii paralele a USL, după redistribuire, în viitorul Parlament Uniunea Social Democrată va avea 389 de mandate, ARD va avea 80 de mandate, PP-DD 68 de mandate, UDMR 27 de mandate.
Articol de Alina Bordeiaşu, 11 Decembrie 2012, 13:38
Uniunea Social Liberală a câştigat detaşat alegerile şi, potrivit calculelor liderilor ei, va obţine majoritatea constituţională de două treimi în viitorul parlament.
Victor Ponta va fi singura propunere pentru funcţia de premier la consultările pe care liderii USL speră că preşedintele Traian Băsescu le va organiza cât mai curând posibil, chiar înaintea convocării noului Legislativ.
Uniunea Social Liberală calculează că va deţine două treimi din mandatele de parlamentar şi, teoretic, nu mai are nevoie de sprijin pentru a-şi atinge toate obiectivele din viitoarea legislatură.
Social-democraţii nu renunţă, însă la ideea unei colaborări cu UDMR, în ciuda criticilor venite din partea unor colegi din USL.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, susţine că USL va ajunge la un procent de 67% după redistribuire.
Deşi se situează pe această poziţie, USL doreşte să continue discuţiile cu UDMR, pentru că, spune Liviu Dragnea, acestea au fost demarate înainte de a se cunoaşte rezultatul alegerilor.
În opinia sa, nemulţumirile exprimate de anumiţi liberali în această privinţă sunt nejustificate.
"Se discută foarte mult, ca şi cum UDMR ar fi vreun partid din ăsta, în afara legii. Dacă am fi avut 52%, acele voci ar fi apărut: "Dar de ce nu faceţi cu UDMR, ca să avem mai multă siguranţă?". Eu zic că, totuşi, trebuie să fim nişte oameni corecţi şi să continuăm discuţiile pe care le-am început atunci când nu ştiam că o să avem 67% şi nu ştiau nici acei viteji care vorbesc acum", susţine Dragnea.
Populaţia de etnie maghiară "nu poate fi ignorată"
Liberalii, reuniţi şi ei în şedinţă, susţin că subiectul legat de colaborarea cu UDMR va fi cu siguranţă abordat marţi, dar nu se va lua o decizie în acest sens.
Ministrul administraţiei, deputatul PNL Radu Stroe, spunea că discuţiile cu UDMR trebuie să aibă loc după anunţarea rezultatelor oficiale, în condiţiile în care populaţia de etnie maghiară nu poate fi ignorată.
"România are mulţi cetăţeni de etnie maghiară şi noi despre asta, mai degrabă, discutăm decât despre UDMR. Populaţia asta nu poate fi ignorată, chiar şi din această perspectivă. Deci, nu discutăm de UDMR propriu-zis, ci despre UDMR şi cu UDMR prin prisma cetăţenilor români de etnie maghiară", susţine Radu Stroe.
Demisii în tabără învinşilor
În tabăra ARD se vorbeşte tot mai mult despre demisii.
Luni, prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a demisionat din funcţiile deţinute în partid, în urma rezultatelor obţinute la parlamentare, iar marţi liderul PDL, Vasile Blaga, spune că, dacă va decide să demisioneze, va anunţa acest lucru în conducerea partidului, susţine Radu Stroe.
"Eu, când am pierdut alegerile pentru Bucureşti, eu mi-am dat demisia. În momentul când am simţit la interne că trebuie să fac un pas în spate, mi-am dat demisia. Situaţia este un pic mai complicată şi am discutat cu toţi colegii. Va trebui să reconstruim partidul în primul rând. O s-o iau, repet, într-un for al partidului, nu la televizor. Asta este o prostie. Sigur, înţeleg unii care au luat 12% că şi-au dat demisia. E treaba lor", a afirmat Blaga.
O analiză a rezultatului obţinut de ARD în aceste alegeri se va face vineri, când a fost convocată şedinţa colegiului director.
Peste 100 de parlamentari
Victoria categorică a USL ar duce la creşterea numărului de parlamentari cu peste 100 faţă de actuala componenţă, conform calculelor secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.
Mulţi dintre reprezentanţii Uniunii au obţinut scoruri peste 50%, chiar mult peste 50%, şi astfel şi-au asigurat mandatul fără să mai aştepte distribuirea în funcţie de procentele obţinute de formaţiunea din care fac parte.