USL: Trebuie să avem o poziţie de apărare a judeţelor ţării
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, le-au cerut luni parlamentarilor Uniunii să fie "vigilenţi dacă preşedintele Băsescu îi va cere premierului Boc să-şi angajeze răspunderea pe desfiinţarea judeţelor".
Articol de Alina Dobrinescu, 27 Iunie 2011, 18:50
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat în cadrul reuniunii grupurilor parlamentare ale PSD, PNL şi PC, care a avut loc luni la Camera Deputaţilor în timp ce preşedintele Traian Băsescu ţinea un discurs în plenul Parlamentului reunit, că "USL trebuie să aibă o poziţie de apărare a judeţelor ţării".
"Sper să pot saluta din partea USL îngroparea unui proiect absurd al lui Traian Băsescu. Să dezvoltăm un proiect (n.r.- de reorganizare administrativ- teritorială a ţării) şi trebuie să fim vigilenţi dacă preşedintele Băsescu îi va cere lui Boc să-şi angajeze răspunderea pe desfiinţarea judeţelor. Vă rog să fiţi într-o zonă în care să vă găsim pentru că vom introduce o moţiune de cenzură şi vom da jos Guvernul Boc. Important este să ne prindă pregătiţi un asemenea demers, cred că de la domnul Băsescu ne putem aştepta la orice este rău, la nimic bun", a spus Ponta.
Liderul social-democrat a adăugat că revizuirea Constituţiei trebuie să aibă loc după alegerile viitoare iar proiectul de revizuire trimis de şeful statului Parlamentului intră într-o procedură normală, adică se duce la Comisia juridică de la Senat, nu la Comisia pentru modificarea Constituţiei, urmând ca apoi să vină şi la Camera Deputaţilor.
USL este de acord cu confiscarea averilor ilicite
Ponta a mai arătat că USL va depune un proiect legislativ la Parlament care se va referi la confiscarea tuturor bunurilor care provin din infracţiuni.
"O lege care transpune în legislaţia românească, în totalitate, Directiva-cadru 212 din 2005 a Consiliului Uniunii Europene, a Consiliului JAI, privind confiscarea bunurilor dobândite din activităţi conexe cu infracţiunile. Noi depunem acea iniţiativă. Dacă cei de la PD-L o votează, am rezolvat problema", a afirmat Victor Ponta.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a arătat optimist în legătură cu modul în care USL a reuşit să construiască programe rezonabile pe administraţie publică, educaţie şi agricultură.
"Am depăşit şi cele mai optimiste aşteptări în materie de coerenţă, de sincronizare între cele două formaţiuni şi acolo unde adversarii noştri aşteptau sincope, chiar ciocniri, acestea nu au existat şi cred că pentru cei de bună credinţă care aşteaptă într-adevăr o alternativă solidă, noi am dat din plin semnul că putem fi compatibili, că putem lucra împreună. Sunt conştient că mai avem nişte paşi de făcut împreună, va veni toamna şi trebuie să alegem candidaţii pentru alegeri, vor exista şi acolo frustrări, negocieri, nemulţumiri, dar am convingerea că vom depăşi şi acea fază", a mai spus Antonescu.
El a adăugat că pentru reprezentanţii USL din teritoriu mai există anumite temeri, pentru că adversarul Uniunii nu este unul obişnuit, care respectă nişte reguli ale democraţiei, ci "avem de-a face cu o bandă de tâlhari, o bandă de fanatici care sunt dispuşi la orice, care se pretează la orice şi care folosesc toate mijloacele interzise în mod normal într-o luptă politică".
Antonescu s-a arătat nemulţumit de faptul că duminică, după ce USL şi-a lansat programul pe agricultură, "tovarăşii de la televiziuni, din jurnale şi alte ONG-uri", în loc să spună dacă acel program este bun sau nu, au discutat ore în şir despre faptul că Victor Ponta a vorbit urât într-un discurs politic.
Opoziţia, mulţumită de amânarea reorganizării teritoriale
De asemenea, opoziţia s-a arătat încântată de amânarea reorganizării, pe care a contestat-o, de altfel, de la început.
În mai multe judeţe, USL a anunţat că renunţă la ideea referendumului, acesta fiind şi recomandarea liderului PSD, Victor Ponta.
Sunt, însă, şi lideri locali ai USL, care susţin necesitatea consultării populare în privinţa reorganizării.
Dacă în unele judeţe, cum ar fi Sibiu şi Bistriţa, reprezentanţii consiliilor judeţene au renunţat, pentru moment, la referendum, în alte judeţe, precum Cluj, Mureş şi Arad, se continuă procedurile de organizare a refendumului şi asta pentru orice eventualitate. În Hunedoara, organizarea unei astfel de acţiuni a fost atacată în instanţă de Prefectură.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, se arată mulţumit de amânarea reorganizării teritoriale şi consideră că o astfel de schimbare majoră nu se face fără pregătire, fără studiu şi fără consultarea populaţiei.
"Este o înfrângere politică majoră şi eu cred că este un semn bun faptul că, totuşi, în societatea românească şi în politica românească există resurse şi forţe de rezistenţă faţă de toate aberaţiile, care îi trec prin cap unui om, care nu are niciun fel de limită. Eu nu aş trimite decât la argumentele, pe care UDMR le-a adus şi care coincid, în bună măsură, cu ale noastre, argumente care arată de ce nu se poate face într-o săptămână o asemenea mişcare politică", susţine Crin Antonescu.