USL propune noi modificări ale legii electorale
Premierul Victor Ponta anunță că vor fi făcute câteva modificări la legea electorală, precum desființarea pragului electoral și introducerea unei prevederi pentru județele în care există o minoritate semnificativă.
Articol de Angela Bârgoan, 17 Mai 2012, 18:47
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că după adoptarea de către Senat a primelor modificări aduse legii electorale, criticile au evidențiat necesitatea unor noi modificări, iar acestea vor fi aduse în cadrul dezbaterilor de la Camera Deputaților.
În cadrul unei dezbateri organizate de ”Coaliția 2012 pentru Alegeri Curate”, Victor Ponta a anunțat că USL propune ca în județele în care există o minoritate semnificativă de peste 6% grupul minoritar să fie reprezentat în Parlament chiar dacă un candidat din partea minorității nu câștigă colegiul electoral.
Șeful Executivului a atras atenția că "în Harghita și Covasna, minoritatea este cea românească", iar modificarea propusă înseamnă ”asigurarea reprezentării comunității românești în Harghita și Covasna și reprezentarea minorității maghiare în alte județe decât Harghita, Covasna, Mureș, Bihor, Satu Mare și Sălaj."
Desfiinţarea pragului electoral
”Dacă ai prag electoral înseamnă că, oricum, poţi să fii pe primul loc şi să nu ajungi în Parlament”, a explicat Victor Ponta.
Aceleași cerințe și pentru candidatul independent
Potrivit liderului USL, acesta nu poate să aibă o altă cerinţă decât candidatul unui partid.
”Este pe primul loc în colegiu, merge în Parlament. N-am cum să-i cer jumătate plus unu, în timp ce nu cer jumătate plus unu candidatului aparţinând unui partid politic”, a susținut prim ministrul.
Premierul Victor Ponta susține că românii vor fi motivaţi de modificarea Legii electorale, dacă ea va permite accederea în Parlament a candidatului care va obţine cele mai multe voturi în colegiul său.
Potrivit șefului Executivului, electoratul este înclinat să-şi voteze direct reprezentanţii.
Reamintim că senatorii au adoptat, în urmă cu o săptămână, iniţiativa legislativă a USL, potrivit căreia, vor putea câştiga mandate de parlamentari candidaţii care vor întruni cele mai multe voturi, în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.
Forul decizional, în acest caz, este, însă, Camera Deputaţilor.