USL mai "caută" doi membri pentru majoritate în Parlament
Uniunea Social Liberală mai are nevoie de doar doi parlamentari ca să-şi asigure majoritatea în Parlament, după ce o serie de membri PDL au schimbat tabăra.
Articol de Gabriela Tătărău, 02 Mai 2012, 09:25
Premierul desemnat, Victor Ponta, spune că are deja o majoritate suficientă cu sprijinul unor parlamentari independenţi, dar ar dori ca viitorul Executiv să beneficieze de o stabilitate mai mare în forul legislativ.
"În acest moment USL, are 229 de parlamentari. Alături de cei 229 sunt şi parlamentari independenţi care m-au anunţat că vor susţine guvernul. În plus, am intenţia de a propune celor 17 parlamentari din Grupul minorităţilor naţionale un acord de colaborare cu guvernul. Sigur, din calcul matematic, 229 + independenţi + 17, teoretic există o majoritate suficientă pentru a merge mai departe, dar nu contest faptul că îmi doresc ca noul Guvern să aibă realmente stabilitate în Parlament", a explicat Ponta.
De asemenea, premierul desemnat Victor Ponta, preşedinte al PSD, se întâlneşte, miercuri, cu reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale şi cu grupul parlamentar al UNPR, la Parlament.
Sever Voinescu acuză USL că a "numit un ministru incompatibil cu această funcţie"
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, acuză USL că inventează ministere când birocraţia ar trebui redusă şi a numit un ministru incompatibil cu această funcţie, Victor Alistar.
Totuşi, democrat-liberalii ar vrea ca noul guvern să fie învestit, ca să se vadă dacă ar putea realiza tot ceea ce a reproşat fostului executiv.
"O să vedem care este programul de guvernare, care este garnitura de miniştri care vor încerca să guverneze şi, în funcţie de aceste două elemente, Partidul Democrat Liberal va decide dacă va vota sau nu acest guvern", a declarat Ioan Oltean, secretarul general al PDL.
Reprezentanţi ai UDMR spuneau zilele trecute că, dacă programul de guvernare va conţine prevederile care îi interesează, va susţine noul Executiv.
"UDMR consideră că nu are nicio obligaţie faţă de foştii parteneri şi vom urmări agenda noastră în continuare, în această perioadă", a afirmat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Liderul UNPR, Cristian Diaconescu susţine că "dacă în programul de guvernare se vor regăsi propunerile de stânga, UNPR va vota viitorul guvern".
"Întâi să vedem programul de guvernare, dacă cuprinde măsurile de stânga, dacă asigură stabilitatea României. În absenţa unor astfel de proiecte, considerăm că stabilitatea României este pusă în pericol", a spus Diaconescu.
Componenţa noului Executiv şi programul de guvernare vor fi trimise Parlamentului vineri, pentru a se putea supune votului în plen luni, 7 mai.