USL Harghita, "curtată" de partidele din coaliţie pentru alianţă electorală
Conducerile filialelor judeţene ale PDL, UNPR, PRM, PNŢCD şi PER au invitat conducerea USL Harghita şi celelalte partide din judeţ, la discuţii privind constituirea Alianţe Electorale Româneşti.
Articol de Alina Dobrinescu, 09 Aprilie 2012, 18:22
Într-un comunicat comun al PDL, UNPR, PRM, PNŢCD şi PER se arată că obiectivul Alianţe Electorale Româneşti este obţinerea cât mai multor mandate de consilieri judeţeni, dar şi a unor mandate de consilieri locali, la nivelul anumitor comunităţi.
"Facem acest apel către toţi cei care simt şi gândesc româneşte, întrucât suntem convinşi că doar astfel românii vor fi cât mai bine reprezentaţi la aceste nivele, dar şi că numai împreună vom putea rezolva problemele cu care se confruntă românii din Harghita", se arată în comunicatul menţionat.
Preşedintele UNPR Harghita, Claudiu Sere, consideră că în acest judeţ "trebuie depăşite orgoliile personale şi trebuie avut în vedere, în principal, interesul românilor de a fi cât mai bine reprezentaţi la nivelul Consiliului Judeţean şi în localităţile în care românii nu sunt reprezentanţi în consiliile locale".
Acesta a ţinut să adauge că în Harghita trebuie făcută politica românilor şi abia după aceea cea a propriului partid.
La rândul său, preşedintele PDL Harghita, Adrian Trif, a declarat că partidul pe care-l reprezintă a fost iniţiatorul acestui dialog pentru constituirea Alianţei Electorale Româneşti şi speră discuţiile se vor concretiza, astfel încât românii să fie mai bine reprezentaţi.
USL refuză colaborarea cu PDL
În replică, preşedintele PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, a reamintit hotărârea luată la congresul USL de a nu colabora cu partidele care susţin guvernarea.
"Eu mă bucur că partidele româneşti fac o invitaţie la dialog, dar aşa cum deja se ştie, la congresul USL s-a hotărât că nu vom colabora la alegeri cu partidele care sprijină guvernarea", a declarat Mircea Duşa.
Parlamentarul social democrat a invitat, la rândul său, partidele româneşti din judeţ să candideze pe listele USL, astfel încât să existe o reprezentare mai bună a românilor în Consiliul Judeţean şi în consiliile din localităţile unde sunt minoritari.
"PSD, PNL şi PC vor candida pe liste comune, în cadrul Uniunii Social Liberale, la Consiliul Judeţean şi la municipiul reşedinţă de judeţ, precum şi în toate localităţile unde românii reprezintă o pondere mai mică în cadrul electoratului. Dacă partidele româneşti din judeţ vor să contribuie la această construcţie politică, adică USL, le invităm să candideze pe listele noastre", a conchis Mircea Duşa.
În Consiliul Judeţean Harghita se află doar doi reprezentanţi ai românilor - social-democraţii Cristinel Glodeanu şi Sabina Stoia, în vreme ce în Consiliul Local Miercurea Ciuc nu a intrat la ultimele alegeri niciun membru al vreunui partid românesc.