USL exclude orice colaborare cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL
Liderii USL şi cei aproximativ 5000 de delegaţi prezenţi la Congresul Extraordinar al USL vor să dea un mesaj de unitate a opoziţiei în lupta politică cu actuala putere şi exclud orice colaborare cu PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Aprilie 2012, 14:49
Congresul Extraordinar al USL a validat trei rezoluţii referitoare la candidaturile comune ale USL pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, la desemnarea liderilor Crin Antonescu şi Victor Ponta pentru funcţiile de preşedinte al României, respectiv prim-ministru şi la necolaborarea cu PDL şi Traian Băsescu.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a subliniat că USL se luptă în perspectiva următoarelor alegeri nu doar cu PDL şi cu celelalte partide din coaliţia guvernamentală, ci cu "regimul Băsescu".
"Nu trebuie să fim liniştiţi, să ne considerăm deja câştigători ai alegerilor. Nu ne luptăm cu un partid, ci cu un întreg sistem, un regim, care va încerca să folosească toate mijloacele, inclusiv cele nelegale", a spus Dragnea.
Discurs Liviu Dragnea la Congresul extraordinar al USL
El a ţinut să îi transmită preşedintelui Băsescu, precum şi liderilor PDL, că USL nu se va rupe, că liderii formaţiunilor componente nu se vor certa.
Sorin Oprescu: Am promis că merg cu voi până-n pânzele albe
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a reafirmat la mitingul Uniunii Social Liberale disponibilitatea de a construi o nouă Românie alături de USL.
"Am spus la un moment dat că merg până-n pânzele albe cu voi trei. Vă promit în mod solemn asta şi astăzi şi mă voi ţine de cuvânt. Politica adevărată trebuie să fie construcţie şi nu demolare. Aşa că haideţi că câştigăm împreună alegerile şi să construim împreună", a declarat primarul general al Capitalei.
Oprescu a salutat şi decizia USL de a nu colabora cu preşedintele Traian Băsescu şi PDL.
Daniel Constantin: A venit momentul schimbării--fb1
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat la mitingul Uniunii Social Liberale că a venit "momentul schimbării" şi că USL îşi asumă datoria să ofere românilor, după alegerile din 2012, o nouă administraţie publică, un nou Guvern şi, eventual, un nou preşedinte.
"Datoria noastră este să le dăm în acest an o nouă administraţie, un nou Guvern şi un nou preşedinte. Ei (actuala guvernare - n.r.) sunt condamnaţi pentru tot răul pe care l-au făcut acestei ţări, iar noi avem datoria să ne asigurăm că vor plăti pentru răul făcut", a spus liderul PC.
Daniel Constantin a reiterat că USL nu va colabora cu PDL sau cu preşedintele Traian Băsescu, afirmând că această decizie nu a fost una luată în funcţie de conjuncturi sau de avantaje electorale.
El le-a prezentat reprezentanţilor celor trei partide din USL un bilanţ al actualei guvernări PDL-UNPR-UDMR, susţinând că în ultimii ani românii au avut foarte mult de suferit din pricina măsurilor luate de guvernarea PDL.
Ponta: Vreau să fiu un premier votat de oameni, nu pus de Băsescu
Copreşedinte al USL, Victor Ponta, a spus că nu vrea să fie un premier "pus" de Traian Băsescu, ci unul votat de români.
"Nu vreau să mă pună Băsescu nimic, nicăieri, nu vreau să mă voteze în funcţie nici Ridzi, nici Păsat, nici Boldea, nici Anastase, nici Oltean, vreau să mă votaţi dvs, vreau să mă voteze românii. Vreau să fiu un prim-ministru pe care toţi românii îl susţin şi toţi cei care au administrat România trebuie să răspundă în faţa Justiţiei pentru gestiunea frauduloasă a României", a afirmat preşedintele PSD.
Ponta a făcut un apel cetăţenilor să sprijine un guvern al USL, fără UDMR.
"Nu vreau să fim un guvern şantajat zi de zi de diverse partide şi partiduleţe în funcţie de interesele locale. Aceasta nu se va întâmpla dacă această echipă va avea sprijinul majorităţii", a motivat el.
Ponta a făcut un apel la unitatea USL, pentru câştigarea alegerilor.
"Să fim uniţi în USL, nu separat, nu cu alţii", a spus liderul PSD.
Victor Ponta a fost desemnat sâmbătă, de congresele PSD, PNL şi PC, candidat oficial al Uniunii Social Liberale la funcţia de prim-ministru.
Antonescu: Preşedintele este moderator şi nu intrigant
Liderul Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, s-a pronunţat sâmbătă pentru un preşedinte care să fie moderator şi garant al Legii fundamentale.
Antonescu susţine că preşedintele României ar trebui să fie "moderator şi nu intrigant".--fb2
"Preşedintele României este, în conformitate cu Constituţia şi cu mandatul pe care constituţional cetăţenii îl dau, reprezentant şi nu şef. Nu este şeful nimănui. Preşedintele este moderator şi nu intrigant, garant al Constituţiei, al legii, al bunei funcţionări a instituţiilor şi nu cenzor", a declarat Antonescu la Congresul extraordinar al USL.
El a subliniat că România are nevoie de un Parlament "încărcat de încredere", cu un număr mai mic de parlamentari.
"Vrem un Parlament cu mai puţini membri, nu din motive populiste, ci ca importanţa parlamentarului să crească. Trebuie să modificăm şi să respectăm regulamente şi să constrângem prin lege orice decident să nu poată decide în interese majore fără dezbatere în Parlament", a afirmat preşedintele PNL.
Pe de altă parte, liderul liberal a criticat politizarea excesivă şi a arătat că USL nu va trebui să ia locul actualei Puteri în instituţiile publice care nu ar trebui politizate.
Crin Antonescu a fost desemnat, sâmbătă, de congresele PNL, PSD şi PC, candidat oficial al Uniunii Social Liberale la funcţia de preşedinte al României.
Galerie foto de la Congresul USL
Foto Mugur Mihăiţă
Grafică Alice Vasiloiu