USL contestă la în instanţă îngheţarea pensiilor şi salariilor
USL a depus la Camerei Deputaţilor două contestaţii către Curtea Constituţională referitoare la ordonanţa de urgenţă care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru anul 2012 şi la proiectul legii arhivelor naţionale.
Articol de Alexandra Cristea, 16 Noiembrie 2011, 15:41
Opoziţia reclamă nelegalitatea şi neconstituţionalitatea legii privind îngheţarea pensiilor şi a salariilor, dar şi încălcarea Legii pensiilor şi nerevenirea la nivelul salarial dinaintea diminuărilor pentru bugetari.
"Această ordonanţă, la presiunea guvernului asupra Parlamentului, taie salariile şi pensiile şi în anul 2012. În situaţia în care, prin absurd, Curtea Constituţională va da un răspuns negativ, atunci nu avem decât o singură soluţie: să îi solicităm preşedintelui să nu promulge o lege care este imorală şi nelegală, lucrurile acestea nu pot rămâne nesancţionate", a declarat liberalul Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că ordonanţa încalcă dreptul la un trai decent şi la pensie al oamenilor.
"Prin această ordonanţă de urgenţă se taie salariile şi pensiile şi în anul 2012 astfel încât în proiectul de buget pe 2012 să nu se poată face nici un fel de majorare salarială sau de pensii aşa cum prevăd legile în vigoare. Acest Guvern a fost incapabil să facă o lege a salarizării unitare cum îşi angajase răspunderea anul trecut şi s-a văzut nevoit să anuleze tot ceea ce ar fi înseamnat drepturi pentru cetăţeni, pensionari sau salariaţi şi a făcut-o într-un mod abuziv, nelegal, neconstituţional", a mai spus Nicolăescu.
O altă contestaţie a opoziţiei se referă la noua Lege a arhivelor naţionale.
USL crede că, prin aceasta, cetăţenii vor fi puşi în imposibilitatea de a avea acces la documente, atunci când vor dori să facă revendicări de proprietăţi.
"Arhivele naţionale sunt un bun al statului, documente oficiale, mai ales cum sunt cele care vizează proprietatea, registrele de stare civilă nu au cum să treacă la entităţi private. Nu pot entităţile private să elibereze copii după documente de stare civilă, nici nu pot să elibereze copii după documente de proprietate, entităţi private să facă acest lucru care, după aceea, să stea în instanţă, să stea în faţa unor alte instituţii care să certifice un drept de proprietate, sau să dovedească faptul că eşti moştenitorul cuiva şi ai dreptul la o anumită proprietate", susţine Mircea Duşa.
În cazul în care contestaţiile vor fi respinse de Curtea Constituţională, USL îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge cele două legi.
Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010 aprobate săptămâna trecută de deputaţi, care viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.
Actul normativ a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri.