USL cere moţiunea de cenzură, de urgenţă
USL vrea să urgenteze dezbaterea moţiunii de cenzură şi susţine că actuala situaţie politică trebuie clarificată.
Articol de Alina Bordeiaşu, 23 Aprilie 2012, 13:50
Copreşedintele USL, Victor Ponta, spunea că orice amânare a dezbaterii şi votării moţiunii ar aduce mai multe voturi în favoarea moţiunii de cenzură, în contextul în care tot mai mulţi parlamentari ai puterii au trecut sau şi-au anunţat intenţia de a trece în "barca" opoziţiei.
Opoziţia vrea ca moţiunea să fie dezbătută, joi, imediat după discursul preşedintelui Consiliului European din Parlamentul României, la care opoziţia va participa.
Victor Ponta spunea că, pe lângă cele trei teme care fac obiectul moţiunii de cenzură - şi anume gestionarea frauduloasă a resurselor ţării, prin privatizări, alocarea de bani pe criterii politice şi încălcarea autonomiei universitare, în cazul Universităţii de Medicină de la Târgu Mureş - Opoziţia doreşte să adauge şi alte două subiecte: este vorba de absorbţia fondurilor europene şi de situaţia în care se găsesc pensionarii obligaţi la plata contribuţiilor pentru asigurările sociale de sănătate.
Boc e sigur că moţiunea nu va trece
Pe de altă parte, puterea încearcă să se asigure că moţiunea nu va trece.
Liderii coaliţiei au decis, de săptămâna trecută, că parlamentarii vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota.
Liderul PDL, Emil Boc, preciza , luni, că, în ciuda dezertărilor din ultimul timp din partid, moţiunea nu va strânge suficiente voturi şi va fi respinsă.
Încrezător se arăta şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu, care, după depunerea moţiunii de cenzură, spunea că dezbaterea îi va da posibilitatea să se adreseze în Parlament chiar şi liderilor opoziţiei.
De altfel, premierul Ungureanu a discutat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu liderii coaliţiei pentru a vedea ce sprijin are executivul în Parlament.
Dacă Opoziţia are în acest moment majoritate la Senat, la Camera Deputaţilor situaţia este diferită pentru că puterea deţine majoritatea.
Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de votul a 231 de parlamentari, iar calculele Opoziţiei arată că se bazează pe 225 de senatori şi deputaţi.
Pe ultima sută de metru, pe surse, a venit informaţia că vicepreşedintele Senatului, senatorul PDL ,Petru Filip pleacă din PDL în PNL.