USL cere dezbatere publică şi referendum pentru Roşia Montană
Copreşedintele USL, Victor Ponta a anunţat că Uniunea Social Liberală va introduce, luni, la Camera Deputaţilor, o moţiune privind eliminarea subvenţiilor la încălzire şi a precizat că va solicita un referendum pentru Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Septembrie 2011, 14:45
La conferinţa comună de, luni, a celor trei partide, Victor Ponta a susţinut că eliminarea subvenţiilor este, în opinia USL,"o măsură dură şi greşită".
"Considerăm absolut necesar ca o măsură atât de dură, şi o măsură evident greşită, care va afecta peste un milion de familii din clasa medie, atenţie, pentru că cei cu venituri mari sunt demult debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire, pe ei nu-i interesează acest lucru", a spus Ponta.
Acesta a mai spus că cei afectaţi vor fi "peste un milion de familii din clasa medie".
"Va fi afectată populaţia urbană din oraşele mari şi medii şi trebuie să avem o discuţie serioasă în cadrul parlamentului, să prezentăm toate aceste neajunsuri şi scopurile politice din spatele lor, în aşa fel încât oamenii să fie informaţi, să ştie care sunt soluţiile USL", a mai spus liderul PSD.
Moţiunea introdusă de USL va fi discutată în cadrul grupurilor reunite, a completat liderul PSD.
USL cere desecretizarea contractului Roşia Montană
Referindu-se la proiectul Roşia Montană, Victor Ponta a anunţat, luni, că USL va folosi toate metodele legale pentru ca acel contract încheiat cu statul român de către Gold Corporation să fie desecretizat.
Deasemeni, USL reiterează faptul că "preşedintele ţării n-are nici un fel de atribuţie privind un proiect economic şi că evident interesul său personal l-a mânat în ultima perioadă în această direcţie".
"Este absolut necesar ca întreaga societate să cunoască detaliile acestui contract, clauzele pe care le conţine condiţionalităţile pentru societatea noastră. În al doilea rând este absolut necesară şi vom demara na cest sens o evaluare independentă cu privire la beneficii şi la costurile pentru statul român. Atât în ce priveşte crearea locurilor de muncă beneficiile financiare, participarea statului român în exploatarea cele mai importante resurse minerale, aurul, deoarece de la nivelul preşedintelui României şi al consultaţilor săi politici care sunt direct implicaţi şi în proiectul Roşia Montană, s-au transmis informaţii false, informaţii false privind necesitatea aurului la Banca Naţională şi Banca Naţională a ieşit imediat şi a contrazis aceste minciuni ale lui Traian Băsescu, informaţii false privind locurile de muncă, informaţii false privind practic fiecare repercursiune a proiectului", a declarat copreşedintele USL.
Ponta a continuat criticile la adresa interesului personal pe care l-ar avea preşedintele Băsescu în legătură cu acest proiect şi a promis că USL va obţine răspunsuri la toate întrebările legate de proiectul Roşia Montană.
Liderul social-democraţilor a mai anunţat că USL va cere în Parlamentul României o dezbatere publică şi chiar declanşarea unui referendum, legat de proiectul Roşia Montană.
"(...)Uniunea Social-Liberală va solicita în Parlamentul României o dezbatere publică asupra proiectului şi va sprijini prin toate forţele demersul societăţii civile privind declanşarea unui referendum naţional. Este o problemă naţională, este vorba despre o avuţie naţională care nu poate fi spoliată sau tranzacţionată de un sigur om care în cel mai rău caz mai are încă doi ani şi jumătate de mandat în fruntea ţării", a precizat acesta.
USL solicită procurorului general să aplice Legea partidelor politice
Tot la conferinţa comună de luni, Victor Ponta a mai anunţat că USL îi solicită procurorului general Laura Codruţa Kövesi, printr-o scrisoare oficială, să aplice articolele 24, 25 şi 26 din Legea partidelor politice, pentru radierea Partidului Democrat Liberal.
"Nu poţi să fii la guvernare şi să încalci legea. Art. 24-26 din Legea partidelor politice, îmi fac datoria ca jurist să informez opinia publică, dezinformată de un prim ministru, Emil Boc, care ori nu ştie legea, ori... - mă rog, a dat o explicaţie care l-ar fi făcut să pice examenul în anul I la drept constituţional - în lege se scrie foarte clar: termenul de 30 de zile este obligatoriu, iar Ministerul Public trebuie să ia măsuri pentru radierea partidului respectiv din registrul partidelor politice. Nu este nici o rugăminte din partea legii, nu este nici o sugestie, este o dispoziţie foarte clară. Nu mă aştept la Boc să cunoască legea sau să ştie drept, suntem jurişti, lucrurile sunt foarte clar", a subliniat Ponta.
Cât priveşte propunerea PDL de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, liderul PSD a reafirmat că USL nu este de acord cu acest lucru şi a precizat că Uniunea sprijină orice demers pentru alegeri parlamentare anticipate.
"Mai voiam să afirm încă o data, vom discuta şi în cadrul grupurilor parlamentare reunite, USL pentru motivele pe care le-am prezentat data trecută, evident nu este de acord cu comasarea alegerilor şi ea va sprijini orice fel de demers privind alegeri parlamentare anticipate", a conchis el.