USL cere declararea stării de urgenţă în judeţele afectate de intemperii
Uniunea Social Liberală solicită primului-ministru, Mihai Razvan Ungureanu, să declare,împreună cu Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, stare de alertă pentru judeţele din sud-estul României, grav afectate de căderile masive de zăpada şi viscol.
Articol de Alina Dobrinescu, 10 Februarie 2012, 11:09
USL precizează într-un comunicat de presă că declararea situaţiei de urgenţă este soluţia legală ce se impune pentru judeţele din sud-estul ţării, pentru ca autorităţile din plan local să poată contracta serviciile suplimentare de deszăpezire necesare pentru a debloca judetele afectate.
De asemenea, USL solicită premierului alocarea de urgenţă, din Fondul de rezervă al Guvernului, sume suplimentare de bani pentru judeţele afectate de intemperii.
Totodată şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut miercuri instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă în judeţul Vrancea, declarând că "Guvernul nu a făcut absolut nimic".
"Din păcate, până în acest moment, Guvernul nu a făcut absolut nimic, cu excepţia urgenţelor medicale. D Nici nu aş vrea să mă gândesc la situaţia în care judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Galaţi, Constanţa sunt conduse de şefi ai administraţiei publice judeţene aparţinând USL. Altfel nu înţeleg refuzul Guvernului care nu vrea această situaţie de urgenţă în care se află cei peste 250.000 de cetăţeni ai judeţului Vrancea, afectaţi de căderile masive de zăpadă şi de viscolul din ultimile zile", a declarat preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.
55 de localităţi blocate, 33 fără curent electric
El a precizat că fenomenele meteorologice din ultimile zile corespund prevederilor legale prin care se poate declara situaţia de urgenţă.
"Avem aproximativ 55 de localităţi blocate în care nu se poate ajunge şi 33 de localităţi fără curent electric. Sudul judeţului este practic izolat, având în vedere că accesul pe drumurile naţionale ce străbat această zonă a judeţului este închis şi la această dată, iar cu excepţia E85 nu se lucrează pe niciun drum naţional pentru deszăpezire. Oamenii nu au acces la servicii medicale, nu mai au hrană, apă, curent electric şi nici nu se poate interveni", a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.
Marian Oprişan a susţinut că există o lipsă de comunicare a autorităţilor guvernamentale cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi ai autorităţilor locale, dar şi o lipsă de acţiune în comun a tuturor celor implicaţi în procesul de deszăpezire, potrivit Mediafax.
10 localităţi, izolate
Oprişan a precizat că Prefectura Vrancea a trimis Guvernului o listă cu produsele de urgenţă de care au nevoie locuitorii judeţului, listă care conţine cantităţi mult mai mici faţă de necesarul din teritoriu.
Cu autorităţile locale din Bordeşti, Câmpineanca, Coteşti, Dumitreşti, Dumbrăveni, Homocea, Jitia, Poiana Cristie, Gura Caliţei şi Andreiaşu nu s-a putut lua legătura, ca urmare a problemelor de comunicaţii apărute.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă în judeţul Vrancea, în condiţiile în care mulţi vrânceni au rămas fără alimente, medicamente şi curent electric din cauza drumurilor blocate de nămeţi.