USL câştigă, ARD aşteaptă redistribuirea. Cine intră în Parlament?
Liderii USL câştigă direct mandatele de parlamentar şi nu au emoţii pentru intrarea în Parlament , în timp ce liderii ARD aşteaptă redistribuirea pentru a prinde un loc în Parlament, potrivit datelor parţiale ale numărătorii paralele a partidelor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Decembrie 2012, 11:18
Ca la fiecare alegeri, partidele fac numărători parlalele ale voturilor. Fără a fi nişte date oficiale, aceste numărători le dau liderilor de partid o imagine de ansamblu asupra rezultatelor parţiale ale voturilor.
Astfel, secretarul general al PSD Liviu Dragnea anunţă că, potrivit numărătorii paralele a USL, PSD, PNL şi PC au câştigat toate locurile de senator şi deputat din 25 de judeţe, inclusiv Bucureşti, având până în acest moment 346 de mandate.
Potrivit numărătorii paralele a USL, liderii Uniunii, Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Ilie Sârbu intră în Parlament cu procente de peste 50 la sută în colegiile lor.
Ponta "îl zdrobeşte" pe Diaconescu
Premierul Victor Ponta a câştigat cel de-al treilea mandat de deputat la Târgu Jiu, obţinând 60,98% din voturi, aproape dublu faţă de principalul său contracandidat, Dan Diaconescu, votat de 32,47% dintre alegători, arată rezultatele parţiale furnizate, luni, de BEJ Gorj.
De altfel, USL a obţinut în judeţul Gorj toate mandatele de deputat, cu un scor de 55,14%, fiind urmat de PP-DD, care are 31,92 la sută, în timp ce ARD a obţinut doar 9,8 la sută, arată rezultatele parţiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean după centralizarea voturilor din jumătate dintre secţii.
Un scor bun a obţinut şi liderul PC, Daniel Constantin, care a adunat aproximativ 70% din voturile electoratului.
Crin Antonescu şi Liviu Dragnea câştigă şi ei detaşat la Teleorman, cu peste 50 la sută din voturi. De altfel, Teleormanul este judeţul cu cea mai mare rată de participare la vot.
De asemenea, direct în Parlament intră şi George Becali şi Mihai Sturzu, membrii noi ai USL, care participă pentru prima dată la alegeri sub sigla USL.
Sub semnul întrebării este mandatul actualului ministrului de Interne, Mircea Duşa, care se pare că va intra în Parlament în urma redistriburii, arată numărătoarea paralelă făcută de ARD Harghita.
Liderii ARD pierd confruntarea directă şi aşteaptă "loteria redistriburii"
Datele parţiale ale numărătorii paralele a ARD arată că niciunul dintre liderii alianţei nu a făcut majoritatea pentru a intra în Parlament fără redistribuire
Astfel, liderii Alianţei pentru România Dreaptă, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Cezar Preda, Roberta Anastase se pare că nu prind un loc "curat" în Parlament.
Şi asta pentru că în colegiile lor ei sunt pe locul al doilea.
Asta înseamnă că mai au o şansă să intre în Parlament, doar în urma redistribuirii.
Blaga, parlamentar la "masa verde"?
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a obţinut 25, 37% la sută din voturi în colegiul din Timiş în care a candidat la Senat, clasându-se al doilea, după candidatul USL Matei Suciu, care are peste 53,59% din voturi, arată numărătoarea paralelă făcută de PDL Timiş.
De altfel, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, anunţa înfrângerea lui Vasile Blaga încă de duminică seara.
"În colegiul domnului Blaga, mandatul e închis de USL cu peste 50%. Domnul Blaga şi Mataca de la PP-DD sunt aproape la egalitate. Acum domnul Blaga e pe locul doi, cu 20,6%, si 19,2% cel de la PP-DD, dar acum se numără în continuare", spunea Dragnea.
Mihail Neamţu, învins de candidatul USL
Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, s-a clasat pe locul al doilea în cursa pentru un mandat de deputat în Colegiul 1 din Arad, obţinând 30,2 % din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Flavius Măduţa, a obţinut 51,7%, conform rezultatelor parţiale furnizate de BEJ.
Potrivit Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, la ora 7.00 în judeţ erau numărate voturile pentru Camera Deputaţilor din 168 de secţii din cele 439, respectiv 38,2 la sută.
Elena Udrea, situaţie incertă
După ce numărătorile paralele ale USL o dădeau pierzătoare în cursa pentru un nou mandat de deputat, Elena Udrea a ieşit public pentru a-şi anunţa victoria.
Ea a declarat, duminică noaptea, că este deputat de Roman şi Ion Creangă pentru următorii patru ani.
Udrea a spus, la Roman, că acest colegiu, în care ea a candidat, "nu s-a închis" şi că ea va fi deputat încă patru ani.
Conform Elenei Udrea, contracandidatul său de la USL a obţinut aproape 13.000 de voturi, în timp ce ea a obţinut aproximativ 12.000 din voturi.
"Sunt deputat de Roman şi Ion Creangă pentru următorii patru ani", a susţinut Udrea.
Din partea USL, în acest colegiu a candidat Liviu Brătescu.
Roberta Anastase, emoţii pentru redistribuire?
Şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pierde alegerile în colegiul său, fiind învinsă de candidatul USL care ar fi obţinut este 51,5%. Rămâne speranţa redistribuirii.
Candidatul USL Paul Dumbrăvanu a câştigat alegerile în Colegiul uninominal 11 Ploiesti Vest, obţinând peste 52% şi învingând-o astfel pe Roberta Anastase, conform datelor furnizate de copresedintele USL Prahova, Mircea Rosca.
Toate aceste clasamente se bazează însă pe numărătorile parlalele ale partidelor, datele oficiale care se iau în calcul fiind cele furnizate de Biroul Electoral Central.
Vezi rezultatele anunţate de BEC la ora 10.00
După prezentarea rezultatelor finale, urmează să intre direct în Parlament candidaţii care au obţinut peste 50% plus unu din numărul voturilor valabil exprimate.
Pentru ceilalţi candidaţi, urmează un proces de redistribuire, în funcţie de mandatele obţinute de partide la nivel naţional.
În final, Biroul Electoral Central va anunţa împărţirea mandatelor pe competitor electoral, cu nominalizarea candidaţilor aleşi la nivelul colegiilor şi al fiecărei circumscripţii.