USL ameninţă cu moţiunea de cenzură
Opoziţia respinge asumarea "la pachet" a legilor privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari şi ameninţă cu o moţiune de cenzură.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Noiembrie 2011, 12:45
Uniunea Social Liberală va iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari.
Copreşedintele USL, Crin Antonescu afirmă că Opoziţia respinge o asumare "la pachet" a celor două măsuri.
"Dacă Guvernul va recurge la angajarea răspunderii la pachet - comasarea alegerilor plus reducerea numărului de parlamentari, am decis să iniţiem o moţiune de cenzură, pentru că reducerea numărului de parlamentari se poate rezolva în baza proiectului nostru. În niciun caz nu vom accepta comasarea alegerilor, pentru că încalcă spiritul democratic, încalcă dreptul cetăţeanului de a fi edificat, lămurit, de a înţelege exact pentru ce votează, încalcă dreptul cetăţenilor, alegătorilor şi candidaţilor de a face o campanie electorală ţintită pe funcţia şi calitatea pe care candidează fiecare şi încalcă şi practicile, ca şi recomandările europene în domeni", a spus Antonescu.
Dacă în ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, USL nu se opune, ba chiar are un proiect de lege în acest sens, organizarea în acelaşi timp a alegerilor locale şi a celor parlamentare este inacceptabilă, spune Crin Antonescu.
"În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari sunt susţinute şi de un proiect de lege pe care l-am iniţiat, l-am depus şi îl susţinem. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă şi nu una de faţadă şi o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament ai cetăţenilor să aibă în spate un număr aproximativ egal comparabil de alegători. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, nu ştim exact ce formulă se vehiculează, varianta cu doi senatori de judeţ, aşa ceva este neconstituţional", a spus Antonescu după şedinţa USL.
Coaliţia s-a înţeles pe subiectul alegerilor
Coaliţia a bătut palma în legătură cu comasarea alegerilor şi reformarea legislativului.
Vicepreşedintele PD-L Sorin Frunzăverde declara că s-a ajuns la un acord în privinţa scăderii numărului de parlamentari.
Pe de altă parte, transformarea legislativului într-unul unicameral nu poate fi realizată din cauza lipsei consensului necesar pentru modificarea Constituţiei.
La rândul său, premierul Emil Boc confirma faptul că există un consens între partidele de la putere în legătură cu comasarea alegerilor.