Următoarele luni, "dificile pentru Europa"
Economia rămâne slăbită, iar cetăţenii vor simţi în continuare impactul crizei, susţine comisarul european Ollie Rehn.
Articol de Luminiţa Apostol, 11 Ianuarie 2013, 13:37
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, avertizează că următoarele luni vor continua să fie dificile pentru Europa din punct de vedere economic.
Într-un discurs rostit vineri dimineaţă, Olli Rehn a explicat că economia rămâne slăbită, iar cetăţenii vor simţi în continuare impactul crizei.
El a precizat că o stabilizare consistentă a situaţiei economice e aşteptată doar pentru anul viitor şi a exprimat îngrijorarea autorităţilor europene cu privire la rata record a şomajului, care are o medie europeană de aproape 12 procente.
Totuşi, a adăugat Olli Rehn, există şi semnale pozitive, inclusiv creşterea nivelului de încredere a pieţelor financiare.
Europa începe anul 2013 cu mai mult optimism, după ce a depăşit un an, în care s-a pus problema dispariţiei monedei euro, dar în care s-a şi dotat cu mai multe instrumente, ce o pot ajuta în rezolvarea crizei.
Comisarul Olli Rehn a descris cu realism Europa momentului, prinsă între îngrijorările date de performanţele economice încă reduse şi sentimentul de recâştigare a încrederii pe pieţele financiare.
"Pe de-o parte, următoarele luni vor fi încă dificile, pentru că economia europeană este încă slăbită, iar cetăţenii continuă să resimtă impactul crizei.
Pe de altă parte, ultimii indicatori economici, publicaţi în această săptămână, arată semnele unei stabilizări şi faptul că încrederea pieţelor financiare a crescut considerabil", a spus comisarul pentru afaceri economice şi monetare.
La fel ca şi el, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, spunea că recâştigarea încrederii în economia europeană este o condiţie cheie pentru depăşirea crizei.
Este vorba nu numai despre recâştigarea încrederii pe pieţele financiare, ci şi în rândul cetăţenilor europeni, pentru că cifrele şomajului, reamintite de comisarul Rehn în discursul său, sunt extrem de îngrijorătoare prin nivelul lor record - aproape 12% în zona euro şi peste 10% în întreaga Uniune.
Comisarul Rehn a subliniat şi diferenţa mare între ţările Uniunii, de la 4,5% rata şomajului în Austria, la peste 26% în Spania - o cifră total inacceptabilă, după cum apreciat comisarul Rehn.