UPDATES Radu Vasile a fost depus în holul mare al Senatului
Fostul premier Radu Vasile a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Iulie 2013, 11:44
UPDATES Fostul premier Radu Vasile, care a încetat din viaţă în noaptea de marţi spre miercuri, a fost depus, joi, în holul mare al Senatului.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului premier este flancat de soldaţi din Regimentul 30 Gardă.
La Senat se mai află membri ai familiei lui Radu Vasile şi apropiaţi ai acestuia.
Oricine va dori să-i aducă un ultim omagiu fostului premier va avea acces nerestricţionat.
De asemenea, politicieni care l-au cunoscut şi l-au apreciat pe Radu Vasile au mers joi, la Senat, pentru a-i aduce fostului premier un ultim omagiu.
Băsescu: Radu Vasile a ţinut la mine şi eu la el
Preşedintele Băsescu a mers la Senat, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului premier Radu Vasile, pentru a se reculege la căpătâiul acestuia şi a depune o coroană cu flori.
Şeful statului a declarat că a ţinut la Radu Vasile şi că relaţia lor a fost de respect reciproc.
"Eu am ţinut foarte mult la Radu Vasile pentru că, după mine, a fost un prim-ministru foarte eficient şi avem foarte multe lucruri de pe urma lui şi nu ştim că-s făcute pentru un "Da" scris de primul-ministru Radu Vasile. (...) Pentru mine a fost un prim-ministru extraordinar de bun pentru că a lăsat fiecărui ministru libertatea de a face ceva bun, să rămână ceva de pe urma Guvernului", a spus Traian Băsescu, ministru al Transporturilor în Guvernul Radu Vasile.
Traian Băsescu a menţionat că s-a simţit foarte mult legat de fostul premier.
"A fost un om de care m-am simţit foarte mult legat, pentru că a fost un om care nu te-a încurcat niciodată să faci ceva. Nu a încurcat pe nimeni, dimpotrivă. Când ai avut o idee, ca ministru, te susţinea să o faci", a spus Băsescu.
Întrebat dacă a existat o relaţie de prietenie între el şi fostul prim-ministru Radu Vasile, Băsescu a răspuns: "Nu pot spune prietenie, dar el a ţinut la mine şi eu am ţinut la el, adică ne-am respectat reciproc".
Ion Iliescu: Radu Vasile a avut o prezenţă activă în evoluţia României
De asemenea, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi că decesul lui Radu Vasile reprezintă o pierdere atât pentru familie, cât şi pentru societate, întrucât a fost unul dintre oamenii politici cu o prezenţă activă în evoluţia României.
"Este o pierdere pentru familie, dar şi pentru societate în general. A fost unul dintre oamenii politici care a avut o prezenţă activă în toată evoluţia noastră. Noi ne-am situat pe poziţii politice diferite, dar relaţia noastră a fost o relaţie civilizată, de stimă, respect reciproc, de dialog. Am apreciat tocmai realismul şi comportamentul său firesc aşa cum ar trebui să fie, indiferent de opţiunea fiecăruia. Şi ca premier am văzut şi aprecierile altora într-o perioadă dificilă pentru ţară, dar am fost apoi şi colegi de Senat", a spus Iliescu, după ce a depus un ultim omagiu la Senat fostului premier Radu Vasile.
Iliescu a precizat că a avut contacte permanente cu Radu Vasile şi o relaţie normală, de respect reciproc.
"Am avut contacte permanente şi ceea ce a caracterizat relaţia noastră a fost o relaţie firească, normală, umană, de respect reciproc. La 71 de ani avea încă potenţial şi intelectual. Durerea mare este la familie unde am văzut soţia care e pierită săraca şi ea este bolnavă", a mai afirmat Ion Iliescu.
Prinţul Paul şi prinţesa Lia: Radu Vasile - un patriot şi a reprezentat un element de stabilitate
Prinţul Paul şi prinţesa Lia, care au venit joi la Senat pentru a-i aduce un ultim omagiu, au spus că fostul premier Radu Vasile a fost un patriot şi a reprezentat un element de stabilitate într-o perioadă critică a României.
Potrivit acestora, Radu Vasile a oprit un război civil în România şi a fost unul dintre negociatorii pentru intrarea în UE.
"A fost un patriot, a fost un vizionar pentru viitorul României, a fost unul dintre negociatorii intrări în UE, a fost un element de stabilitate într-o perioadă critică pentru România. A oprit un război civil în România", a spus prinţesa Lia.
Patriarhul Daniel: Radu Vasile a susţinut intens cooperarea Stat-Biserică
Şi Patriarhul Daniel a transmis, joi, un mesaj familiei fostului premier.
Radu Vasile, apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, a înţeles rolul important al acesteia în societatea românească, iar în calitate de premier a susţinut intens cooperarea dintre Stat şi Biserică, se arată în mesajul transmis de Patriarh.
''Îndurerată familie, am primit cu întristare vestea trecerii din această viaţă a distinsului om de stat Radu Vasile, personalitate marcantă a vieţii politice româneşti, senator în Parlamentul României, în perioada 1992 - 2004 şi prim-ministru al Guvernului României, între anii 1998 - 1999. Profesor universitar de o ţinută academică recunoscută, domnul Radu Vasile va rămâne în conştiinţa românilor ca o personalitate politică dăruită total crezului său de viaţă şi activitate neobosită pentru demnitatea şi prosperitatea poporului român. Apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, domnul Radu Vasile a înţeles rolul important al acesteia în societatea românească iar, în calitate de premier al României, a susţinut intens cooperarea dintre Stat şi Biserică'', precizează Patriarhul Daniel.
El a mai precizat că Radu Vasile, ca prim-ministru al Guvernului, a avut o contribuţie importantă la organizarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7 - 9 mai 1999), prima vizită a unui suveran pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.
''În acest ceas de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morţii, să odihnească sufletul robului Său Radu Vasile în lumina iubirii veşnice a Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit să le dăruiască alinare şi întărire sufletească. Veşnica lui pomenire! Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe, Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române'', se mai arată în mesaj.
Radu Vasile, decorat post mortem de Preşedinţie
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem pe fostul premier Radu Vasile, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, decretul de decorare a fost semnat de şeful statului miercuri.
Fostul premier al României a fost decorat "pentru contribuţia remarcabilă la edificarea şi consolidarea statului de drept, pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării intereselor României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării".
Decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, informează Administraţia Prezidenţială.
Fostul premier Radu Vasile a decedat miercuri dimineaţă, la vârsta de 70 de ani.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului prim-ministru va fi depus la Senat începând de joi, ora 12,00, până vineri, ora 10,00, urmând a fi înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic.
Radu Vasile, cadru didactic, istoric, politician şi scriitor
După ce a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti (1967), a devenit doctor în ştiinţe (1977).
A urmat cursuri postuniversitare de economie şi politici monetare şi fiscale europene.
Timp de doi ani (1967-1969) a fost angajat ca istoric la Muzeul Satului din Bucureşti, iar între anii 1969 - 1972 a fost cercetător la Institutul Nicolae Iorga din cadrul Academiei Române.
A fost cadru didactic la Universitatea Bucureşti (1962 - 1967); lector universitar (1978), apoi profesor universitar (1994) la Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE).
Între 1990 - 1992 a fost prodecan al Facultăţii de Comerţ din cadrul ASE.
A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), din 1990 şi până la 27 decembrie 1999, când a fost exclus din partid.
A fost purtător de cuvânt şi secretar general (19 ian. 1996 - 5 ian. 1999) al PNŢCD.
Pentru o scurtă perioadă (febr. - oct. 2000), a fost preşedintele Partidului Popular din România.
A fost senator de Bacău, ales pe listele Convenţiei Democrate Române (CDR), din partea PNŢCD (1992 - 1996), şi senator de Bucureşti (1996 - 2000), ales pe listele CDR, din partea PNŢCD. A fost vicepreşedinte al Senatului (1992 - 1996; 1996 - 2 apr. 1998). Senator PD de Argeş în legislatura 2000 - 2004.
A fost prim-ministru al României, din 15 aprilie 1998 până în 13 decembrie 1999, când preşedintele României, Emil Constantinescu, a forţat revocarea sa din funcţie, provocând o 'defecţiune' în interiorul guvernului de coaliţie - demisia a cinci miniştri. Ulterior, PNŢCD l-a exclus din partid.
A publicat peste 150 de articole şi studii de istorie, istorie economică, demografie istorică şi de ştiinţe economice, este autor al volumelor ''Economia mondială. Drumuri şi etape ale modernizării'' (1987), ''Monedă şi politici fiscale'' (1994); coautor la mai multe cursuri universitare de istorie economică. A mai scris un volum de versuri, intitulat ''Echilibru în toate'', apărut la Editura ''Cartea Românească'', la 8 martie 1999 (sub pseudonimul Radu Mischiu), romanul ''Fabricius'' (Editura 'Polirom', 1999) şi un volum de amintiri din perioada în care a fost prim-ministru: ''Cursă pe contrasens'' (Editura "Humanitas", 2002).