UPDATEContestaţiile privind prezenţa UNPR în Biroul Electoral, respinse
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, contestaţiile Partidului Naţional Liberal, Partidului Conservator şi Forţei Civice privind prezenţa în Biroul Electoral Central a reprezentanţilor UNPR.
Articol de Alina Bordeiaşu, 06 Aprilie 2012, 14:55
Instanţa supremă a respins contestaţiile PNL şi Forţei Civice, cât şi cererea de intervenţie a PC în dosarul în care liberalii contestau prezenţa în BEC a reprezentanţilor UNPR.
Secţia de contencios-administrativ a ÎCCJ a luat în discuţie vineri trei dosare în care PNL, PC şi Forţa Civică susţin că UNPR nu este partid parlamentar şi de aceea nu ar trebui să aibă membru de drept în BEC.
Contestaţia PNL se bazează pe legea 67/2004, pentru alegea autorităţilor administraţiei publice locale, care oferă posibilitatea numirii unui reprezentant în Biroul Electoral Central, exclusiv partidelor parlamentare.
Deputatul liberal Alina Gorghiu susţine că UNPR nu are această calitate şi că trebuie făcută diferenţa dintre grup parlamentar şi partid parlamentar.
"Din nefericire, nu s-a ţinut cont de acest lucru şi a fost acceptată prezenţa UNPR-ului, care nu este partid politic parlamentar, chiar dacă are grupuri parlamentare, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat. Legea alegerilor locale prevede că partidul parlamentar este cel care a depăşit pragul parlamentar în alegerile din noiembrie 2008. Asta înseamnă că UNPR-ul n-avea cum să fie partid parlamentar pentru că nu a participat, la acel moment, la alegeri", susţine Gorghiu.
Mircea Toader susţine că UNPR-ul are dreptul să fie reprezentat în BEC
În replică, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, vine cu argumentul, conform căruia există o decizie a Curţii Constituţionale, care permite independenţilor să se constituie în grup parlamentar şi astfel să beneficieze de toate drepturile legale ce decurg de aici, inclusiv acela de a avea reprezentanţi în BEC.
"Dacă le permite să facă grup parlamentar, înseamnă că pot să aibă şi reprezentanţi, fiincă, după lege, partidele care fac parte din Parlament, atâta timp cât Curtea Constituţională a permis să-şi formeze un grup parlamentar, cu toate drepturile, ca orice partid care poate să-şi facă grup, chiar dacă stăm şi ne gândim, PC-ul, doi parlamentari, acolo... e mai în drept UNPR-ul, decât PC-ul, care a rămas cu un singur om", a spusToader.
Deşi la alegerile din 2008, Partidul Conservator, aflat în alianţă cu PSD, a devenit parlamentar, nu are acum reprezentanţi în Biroul Electoral, în comparaţie cu UNPR, care are acest drept, deşi nu este formaţiune parlamentară.
Marian Muhuleţ face trimitere la Legea 35
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, spune că există şi o "explicaţie legală" în acest sens.
"Bănuiesc că e raţiunea pentru care s-a dat acest răspuns şi este aceea bazată şi pe definiţia din Legea 35, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, care spune că partide parlamentare sunt considerate a fi partidele care au grup parlamentar în ambele Camere ale Parlamentului", a declarat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
Marian Muhuleţ a mai spus că, în completarea Biroului Electoral Central cu reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, membrii BEC nu au făcut decât să ia act de lista cu aceste formaţiuni, aşa cum a fost ea comunicată de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Partidul Naţional Liberal a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărârea prin care s-a decis componenţa Biroului Electoral Central, conform căreia Uniunea Naţională pentru Progresul României poate avea reprezentant în BEC.