UPDATE Votul prin corespondenţă, raport favorabil al Comisiei de Cod electoral
Comisia parlamentară de Cod electoral a aprobat, astăzi, cu majoritate de voturi raportul la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, cu unele amendamente de ordin tehnic.
Articol de Politica Romaneasca, 19 Octombrie 2015, 12:32
O modificare acceptată a fost cea care vizează deschiderea plicurilor cu voturile prin corespondenţă, după ora 21.00, când se închid urnele şi nu înainte.
Preşedintele comisiei de cod electoral, deputatul PSD, Gabriel Vlase a declarat azi că mai sunt unele chestiuni care trebuie lămurite.
El a precizat că social- democraţii vor depune amendamente când proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaţilor.
PSD şi UDMR nu sunt de acord cu propunerea Autorităţii Electorale, potrivit căreia românii din străinătate ar putea descărca de pe internet buletinele de vot.
Gabriel Vlase a precizat că mâine actul normativ urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor.
Comisia de Cod electoral s-a reunit azi la prânz pentru a elabora un raport la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, după ce termenul de depunere a amendamentelor a expirat în această dimineaţă.
"Proiectul de lege este la Senat. Astăzi, la ora 10,00, s-a încheiat termenul de depunere de amendamente la Senat. La ora 13,00, avem comisie. La ora 14,00-15,00, când vom termina şedinţa de comisie, în funcţie de câte amendamente s-au depus, va fi trimis Biroului permanent al Senatului şi trimis către plen cu vot final, la Senat, astăzi. Mâine (marţi - n.r.) va fi la Camera Deputaţilor. Termenul de depunere a amendamentelor la Cameră până luni, în aşa fel încât miercuri avem vot final la Cameră şi trimitere spre promulgare", a declarat Gabriel Vlase, citează Agerpres.
Termenul de depunere a amendamentelor este până luni 26 octombrie, viitoare, ca apoi proiectul de lege privind votul prin corespondenţă să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Amintim că Legea privind votul prin corespondenţă a fost elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă, iar membrii comisiei speciale şi-au asumat documentul.
Proiectul prevede că această modalitate de vot va fi exercitată la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare de anul viitor doar de către românii din străinătate.
Cu şase luni înainte de scrutin, alegătorii din diaspora trebuie să anunţe ambasadele sau consulatele că doresc să voteze, pentru a fi înscrişi în Registrul electoral, mai prevede proiectul legislativ.
VEZI PREVEDERILE PROIECTULUI PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ