UPDATE Vot majoritar în JAI pentru relocarea celor 120 de mii de refugiaţi
Cu puţin timp în urmă, la Bruxelles statele membre ale UE au adoptat cu o largă majoritate repartizarea celor 120 de mii de refugiaţi în baza propunerii Comisiei Europene.
Articol de Cerasela Rădulescu, 22 Septembrie 2015, 18:02
Într-adevăr, în urmă cu puţin timp, a fost anunţată votarea cu o largă majoritate a deciziei de relocare a celor 120 de mii de refugiaţi, o decizie luată în urma propunerii Comisiei Europene, informează corespondenta RRA la Bruxelles.
În pofida opoziţiei unor state membre, ministrul ceh de interne a postat pe o reţea de socializare că ţara sa, România, Ungaria şi Slovacia au votat împotriva propunerii Comisiei şi că Finlanda s-a abţinut.
Deşi iniţial surse europene spuneau că este puţin probabil ca astăzi să aibă loc un vot, se pare că propunerea de compromis adusă de preşedinţia luxemburgheză a UE a avut succes.
Din ţările care iniţial se opuneau cotelor de refugiaţi, Polonia a revenit asupra deciziei sale, se pare, şi a votat pentru această propunere. Potrivit legislaţiei europene, chiar dacă au votat împotrivă, statele membre trebuie să aplice decizia.
Totuşi, într-un prim anunţ, Slovacia spune că va refuza să o aplice.
Aşteptăm şi o informaţie oficială despre poziţia României în această seară, menţionează corespondenta RRA la Bruxelles.
Statele membre ale Uniunii Europene au încercat astăzi să găsească un compromis privind repartizarea celor 120.000 de refugiaţi, în baza propunerii Comisiei Europene.
Cu o zi înaintea summit-ului extraordinar pe această temă, miniştrii de Interne reuniţi la Bruxelles vor dezbate astăzi încă o dată acceptarea sau nu a cotelor obligatorii repartizate de Comisia Europeană.
Mesajul de la care pleacă statele membre trebuie să fie unul umanitar - afirmă mai mulţi lideri şi instituţii europene.
Ambasadorii statelor membre la UE au discutat din nou înaintea reuniunii şi nu este clar dacă statele din est vor renunţa la poziţia iniţială sau dacă va exista un vot astăzi, aşa cum s-a întâmplat la ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de aici de la Bruxelles, când propunerea Comisiei Europene de relocare a fost respinsă prin majoritate calificată.
Şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, declara astăzi că este posibil ca Polonia, un stat mare şi puternic din est, să le convingă pe celelalte să accepte principiul solidarităţii europene.
De menţionat că tot astăzi, în ziua reuniunii, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, portughezul Antonio Guterres, a cerut un răspuns solidar din partea Europei la criza refugfiaţilor.
El a solicitat crearea unor structuri de primire ca să permită înregistrarea şi identificarea imigranţilor pentru a-i putea deosebi pe refugiaţi de cei care sunt imigranţi economici şi care vor fi întorşi în statele de unde vin.
România este reprezentată la Consiliul Extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne de ministrul de interne, Gabriel Oprea.
El va reitera că ţara noastră poate prelua doar 1.785 de refugiaţi şi în cazul în care va fi supusă la vot propunerea Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii, va vota împotrivă.