UPDATE UDMR vrea amânarea reorganizării teritoriale
Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR a hotărât, la Târgu Mureş, ca pentru salvarea coaliţiei să propună partenerilor din PDL amânarea reformei administrative.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Iunie 2011, 15:52
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că formaţiunea pe care o conduce nu este de acord cu niciuna din variantele de reorganizare propuse de PDL şi preşedintele Băsescu şi va propune partenerilor din coaliţie reformarea administraţiei publice locale în actuala configuraţie administrativ-teritorială a României.
"Noi suntem interesaţi în stabilitatea politică şi pentru păstrarea stabilităţii politice suntem interesaţi în menţinerea coaliţiei în actuala formulă, dar nu va depinde de noi. De aceea, noi propunem să amânăm discuţiile şi să amânăm decizia privind reforma administrativă şi în acest moment să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţiei centrale şi locale în aceste limite, păstrând cele 41 de judeţe", a spus preşedintele UDMR. .
Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că Uniunea nu poate accepta consecinţele unei decizii care va scinda comunitatea maghiarilor, cum ar fi propunerea preşedintelui Traian Băsescu de reorganizare administrativ-teritorială în opt regiuni plus două judeţe (Covasna şi Harghita).
Acesta a spus că nici liderii UDMR şi niciun lider al organizaţiilor judeţene nu pot fi de acord cu propunerea şefului statului de 8 plus 2, deşi "a părut una foarte interesantă".
"Trebuie văzut că aici există şi anumite pericole, nu putem, în 2011, accepta o asemenea recomandare, nici măcar organizaţiile teritoriale din cele două judeţe (Harghita şi Covasna- n.r.) nu sunt pentru o asemenea structură. Nu am soluţiona o serie de probleme la care trebuie să căutăm rezolvare în numele întregii comunităţi maghiare. Nu s-ar soluţiona problema Mureşului. Mai avem Satu Mare, Bihor, Sălaj (regiunea "Partium" - n.r.). Şi n-am vorbit de Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Arad, Timişoara. La momentul de faţă nu putem fi pentru o asemenea recomandare, am spus la masa rotundă şi organizaţiile teritoriale au avut o opinie corectă. Orice altă opinie ar divide comunitatea şi n-am putea gestiona problemele. Dacă partenerii noştri nu acceptă punctul nostru de vedere, vă spun răspicat că nu putem accepta consecinţele unei decizii care va scinda comunitatea maghiară în cel puţin două sau trei grupuri, iar consecinţe sunt vizibil negative", a subliniat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a subliniat că singura soluţie acceptabilă este să fie amânată dezbaterea acestui subiect şi scoaterea acestuia de pe ordinea de zi a Parlamentului, unde nu există o majoritate favorabilă reorganizării administrativ-teritoriale.
"Am spus că într-o asemenea problemă, fără majoritate în Parlament, trebuie să luăm acea problemă de pe ordinea de zi. Singura soluţie acceptabilă e să amânăm această problemă şi să căutăm o altă posibilitate, când putem dezbate. Recunoaştem că trebuie continuat procesul descentralizării şi reforma administrativă şi să regândim în continuare regiunile de dezvoltare. Nu putem fi pentru 8 plus 2. Dacă partenerul nostru nu e în măsură să fie pentru recomandările noastre, noi spunem să luăm acest proiect de pe ordinea de zi, pentru că altfel ajungem la o criză politică pe care noi nu dorim deloc să o demarăm", a mai afirmat Kelemen.
El a ţinut să sublinieze că în momentul de faţă o criză politică ar duce la distrugerea credibilităţii României pe plan extern şi s-ar ajunge în situaţia economică din 2010.