UPDATE Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la Bucureşti
Prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la Iniţiativă, în timp ce Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state participante asociate.
Articol de Oana Bâlă, 06 Septembrie 2023, 10:15
UPDATE O importantă reuniune diplomatică începe astăzi, la Bucureşti, în prezenţa reprezentantului special al preşedintelui american pentru crimă, John Kerry.
Summitul Iniţiativei celor Trei Mari, găzduit pentru a doua oară de România, este un proiect politic la care participă ţări membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est.
Lucrările summitului vor fi deschise în această după-amiază, însă preşedintele Klaus Iohannis a avut deja, în marja reuniunii, o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Discuţiile s-au concentrat pe deschiderea negocierilor de aderare, dar au vizat şi interconectările strategice. Şeful statului a felicitat Republica Moldova pentru că a devenit stat participant asociat la Iniţiativa celor Trei Mări. Şi Ucraina a obţinut acelaşi statut, în timp ce Grecia devine a 13-a ţară membră a Iniţiativei.
Reprezentantul special pe probleme climatice, John Kerry, va conduce delegaţia americană la Summitul de la Bucureşti.
De altfel, Statele Unite ale Americii şi-au reafirmat sprijinul de neclintit faţă de obiectivele Iniţiativei celor Trei Mări, dar şi disponibilitatea de a colabora îndeaproape cu ţările partenere pentru a avansa acest format.
La finalul discuţiilor va fi adoptată şi o declaraţie comună, care va viza direcţiile de acţiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport al energiei şi al digitalizării.
---------------------------------------------------------------------------------
Știrea inițială
La Palatul Cotroceni începe astăzi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, o platformă politică a ţărilor membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est.
La finalul reuniunii va fi adoptată Declaraţia de la Bucureşti, ocazie cu care Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la iniţiativă, în timp ce Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state asociate.
La Summitul de la Bucureşti preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia potenţialul iniţiativei celor Trei Mări de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre ţările participante şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, prin consolidarea conectivităţii strategice pe axa Nord-Sud.
La finalul discuţiilor va fi adoptată declaraţia comună a summitului. Documentul va constitui un reper important pentru activităţile viitoare ale Iniţiativei, vizând direcţiile de acţiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării.
Prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la Iniţiativă, în timp ce Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state participante asociate.
Statele Unite ale Americii şi-au reafirmat sprijinul de neclintit faţă de obiectivele Iniţiativei celor Trei Mări, dar şi disponibilitatea de a colabora îndeaproape cu ţările partenere pentru a avansa acest format.
Reprezentantul special pe probleme climatice John Kerry va conduce delegaţia americană la Summitul de la Bucureşti şi va avea o întrevedere la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu.
Şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va discuta cu şeful Executivului înaintea reuniunii.