Update-Sindicaliştii de la BNS au ieşit în stradă
Blocul Naţional Sindical organizeazã, marţi , în Bucureşti, un miting urmat de un marş de protest, la care şi-au anunţat participarea peste 10.000 de bugetari şi persoane din sectorul privat.
Articol de Simona Mihăescu, 28 Septembrie 2010, 09:53
Sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical nu au primit aprobare pentru staţionare şi miting, marţi, în Piaţa Victoriei, fapt pentru care ei s-au retras pe şoseaua Kiseleff de unde coloane de manifestanţi vor pleca în marş pe Calea Victoriei, spre Ministerul Economiei.
Acolo au aprobare de a staţiona un sfert de orã, dupã care îţi vor continua marşul spre celelalte ministere unde îşi vor depune revendicãrile, pânã la Ministerul Agriculturii.
Liderii sindicali sunt îngrijoraţi cã participanţii la protest care au venit din toatã ţara nu se vor mulţumi cu un simplu marş şi cã vor face opriri spontane în faţa instituţiilor pe care ei le considerã vinovate de starea lor generalã.Sindicaliştii sunt salariaţi din sectorul transporturilor, construcţiilor de maşini, poştã şi telecomunicaţii, din sectorul tipografic, industria de apãrare, din instituţii de culturã, sectorul energetic, industria textilã, agriculturã, bãnci, din sectorul sãnãtãţii (Ambulaţã şi Casele de Asigurãri), din administraţie publicã (penitenciare, siguranţã publicã, asistenţã socialã) şi din sectorul gospodãriei comunale.
Manifestanţii se vor strânge în Piaţa Victoriei, mitingul fiind programat să înceapă la ora 12,00. Coloanele de protestatari vor avea ca traseu Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri - Ministerul Muncii, Familiei şi Protecþiei Sociale - Ministerul Administraţiei şi Internelor- Ministerul Sãnãtãţii - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
Liderul BNS, Dumitru Costin a declarat că aceastã acţiune de protest susţine o listã de revendicãri care vizeazã în principal crearea unui program clar de investiţii, ţinte pentru piaţa muncii şi finalizarea Legii salarizãrii unitare în sectorul bugetar.
BNS cere un program clar de investiţii, care sã includã resursele financiare aferente, pentru relansarea economicã în urmãtoarele domenii: infrastructurã, transport şi comunicaţii, energie, agriculturã şi industrie alimentarã (cu condiţia fiscalizãrii agriculturii), resurse umane, în domeniul educaţiei şi sãnãtãţii, industria de apãrare,cu condiţia onorãrii obligaţiilor de export de cãtre companiile strãine care au contracte de offset (compensare) cu statul român.
De asemenea, BNS solicitã Guvernului creşterea în regim de urgenţã a salariului minim pe economie la 750 de lei, fiscalizarea unitarã a tuturor veniturilor obţinute din activitãţi profesionale, restructurarea Inspecţiei Muncii şi definitivarea sistemului de salarizare în sectorul bugetar.
Guvernul a anunţat cã ia în calcul o creştere a veniturilor de la 1 ianuarie, însã nu a fost stabilit pânã acum un procent în acest sens.
Sindicaliştii sunt chemaţi la negocieri la ora 16,00
Premierul Emil Boc i-a invitat la Guvern pe liderii BNS, la ora 16.00, pentru discuţii legate de revendicãrile acestora, a declarat ,purtãtorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
La întâlnirea programatã la sediul Guvernului vor mai fi prezenţi ministrul Muncii şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.