UPDATE Săptămâna protestelor, în Bucureşti şi în ţară
Protestele împotriva actualei puteri au fost reluate în Capitală şi în ţară, joi, pentru a şaptea zi consecutiv.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Ianuarie 2012, 14:25
UPDATE Manifestaţia din Piaţa Universităţii s-a încheiat în jurul miezului nopţii, când jandarmii i-au evacuat în forţă pe cei câţiva zeci de protestatari care se mai aflau la acea oră în stradă.
După ce, toată ziua, câteva mii de oameni au demonstrat paşnic în centrul Capitalei împotriva actualei puteri politice, a izbucnit un conflict între protestatari şi forţele de ordine în momentul în care s-a aruncat asupra jandarmilor cu pietre, sticle incendiare şi alte obiecte.
Jandarmii au intervenit în forţă, au evacuat Bulevardul Magheru, au dat cu gaze lacrimogene şi au început să urce lumea în dube.
Încet, încet, i-au împins pe manifestanţi spre Piaţa Romană, au reuşit să evacueze şi cele două părţi de trotuar din faţa Teatrului Naţional şi de la fântâni, în faţa Arhitecturii, transmite corespondentul Radio România, Nucu Jalea.
Foarte multă lume, printre care femei şi copii, a fost urcată în dubele Jandarmeriei.
Potrivit reporterilor Radio România, care citează Jandarmeria, 50 de persoane au fost ridicate şi duse la Poliţie pentru legitimare şi audieri.
Jandarmeria nu a comunicat oficial nici numărul celor reţinuţi, nici faptele de care aceştia s-ar face vinovaţi.
Manifestanţi de la mitingul Opoziţiei s-au alăturat protestului de la Universitate
Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul de Interne, în Piaţa Universităţii din Captală au protestat 1.500 de persoane.
Sute de participanţi la mitingul de protest USL, organizat joi, în Bucureşti s-au alăturat protestatarilor din Piaţa Universităţii.
Ei au mers pe jos din zona Arcului de Triumf, prin Piaţa Victoriei către Piaţa Universităţii.
La momentul întâlnirii celor două grupuri de protestatari, trei persoane au fost duse la secţia de poliţie, deoarece au fost descoperite asupra lor sticle incendiare, potrivit Jandarmeriei.
Autorităţile nu au stabilit încă cât timp le vor mai permite oamenilor să rămână pe carosabil.
Manifestanţii sunt înconjuraţi de coloane de jandarmi.
În plus, forţele de ordine au fost suplimentate considerabil, faţă de zilele trecute.
Oamenii cer, ca şi zilele trecute demisia preşedintelui, a primului ministru, dar şi alegeri anticipate.
Circulaţia în zonă este blocată.
Constănţenii s-au alăturat protestatarilor din ţară
La Constanţa peste 100 de persoane de toate vârstele protestează în faţa Prefecturii.
Anterior, a mai avut loc un protest al cadrelor militare în retragere şi în rezervă.
Aproximativ 100 de cadre militare în retragere şi în rezervă din Constanţa au participat, joi, la un marş şi un miting de protest.
Ei s-au solidarizat cu reprezentanţii societăţii civile care protestează în toată ţara, au plecat în marş de la capela militară şi s-au oprit pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, unde timp de două ore au scandat lozinci antiprezidenţiale şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de situaţia actuală din ţară, transmite corespondentul Mona Constantinescu.
Bistriţenii protestează în faţa Prefecturii
Joi începând cu ora 17.00, bistriţenii protestează în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, aceasta fiind a cincea zi în care manifestanţii ies în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.
În prima zi, la protest au participat circa 300 de oameni, a doua zi 400, a treia 600, iar în a patra zi 200.
Miercuri seara, manifestanţii s-au întâlnit la sediul PDL Bistriţa cu deputatul PDL, Ioan Botis, fost ministru al muncii, care a iesit sa discute cu ei.
Oamenii l-au îmbrâncit, acesta fiind scos din mulţime de jandarmi. Manifestaţia s-a încheiat fără alte incidente.
PSD Iaşi organizează proteste, în spirit de solidaritate cu mişcările din ţară
Organizatia Judeţeană PSD Iaşi organizează joi, de la ora 16.00, un miting de protest în Piaţa Palatului Culturii, în spirit de solidaritate cu mişcările din întreaga ţară.
Alături de membrii şi simpatizanţii PSD, sunt aşteptaţi în Piaţa Palatului toţi ieşenii care doresc să arate actualei puteri că vocea lor contează.
Şi sindicaliştii din sănătate şi din învăţământul preuniversitar se pregatesc de proteste.
Acestea sunt programate pentru zilele de 20, 21 si 22 decembrie, în faţa Palatului Culturii din Iaşi.
Preşedintele Sanitas Iaşi, Viorel Tănase a declarat că nu vor merge la Bucureşti.
De asemenea, vicepreşedintele Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu a spus că fiecare ar trebui să protesteze în oraşul său, nu să meargă la Bucureşti.
Membrii Sanitas Iaşi au precizat că fiecare va ieşi în stradă ca simplu cetăţean şi nu în calitate de sindicalist, la fel întâmplandu-se şi cu cei din învăţământ.
Piaţa Victoriei dinTimişoara găzduieşte a şaptea zi de proteste
Aproximativ 400 de persoane protestează şi în Piaţa Victoriei din Timişoara, în cea de-a şaptea zi în care au loc astfel de manifestări.
La protest participă reprezentanţi ai revoluţionarilor din decembrie 1989, simpli oameni, dar şi membri de sindicat care, însă, au fost îndemnaţi de liderii lor să participe în nume personal la manifestaţii şi nu în calitate de sindicalişti.
Oamenii au venit în piaţă cu steaguri tricolore şi pancarte pe care sunt scrise sloganuri antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar de la microfon se ţin discursuri în care participanţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de întreaga clasă politică, informează corespondentul RRA, Alina Bujancă.
Mitinguri de amploare au loc şi în Hunedoara
În şase municipii hunedorene au loc miercuri după-amiază acţiuni de protest, cei peste 1.500 de participanţi cerând demisia actualului preşedinte al ţării şi a guvernului condus de premierul Boc.
Două dintre adunările publice, cele de la Lupeni şi Vulcan, au autorizaţie de desfăşurare, spre deosebire de cele de la Deva, Brad, Hunedoara şi Orăştie, care se desfăşoară ca în zilele trecute, fără a se conforma prevederilor legale privin organizarea şi desfăşurarea unor manifestări publice, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Dorin Corpade.
Românii din Marea Britanie au protestat în faţa Ambasadei României de la Londra
În Marea Britanie, câteva zeci de persoane s-au strâns miercuri, în faţa Ambasadei României de la Londra, în semn de solidaritate cu protestatarii din ţară.
Demonstrantii sunt hotărâţi să iasă pe străzile Londrei şi în următoarele zile, dacă vor obţine autorizaţiile necesare.
Potrivit Jandarmeriei, peste 4.000 de oameni au manifestat, miercuri seara, la nivel naţional.
Protestele de stradă împotriva actualei puteri au început vineri în Capitală şi în mai multe zone din ţară.
Opoziţia protestează separat
În paralel cu protestete din Piaţa Universităţii se desfăşoară şi "mitingul pentru libertate" al opoziţiei.
Reprezentanţii opoziţiei din Bucureşti s-au strâns la Arcul de Triumf şi de acolo manifestanţii pleacă în marş pe Şoseaua Kiseleff, până în apropierea sediului Guvernului, unde rămân pentru miting până la 18.00.
Pentru buna desfăşurare a mitingului opoziţiei, traficul rutier va fi restricţionat între orele 14 şi 19, între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, precum şi pe străzile adiacente, iar interdicţia de vânzare a băuturilor alcoolice, impusă toată săptămâna în Piaţa Universităţii, se extinde şi la Piaţa Romană, Piaţa Victoriei şi Parcul Herăstrău.