UPDATE Recensământul, ziua a cincea
Peste 2 milioane de locuinţe şi 5,5 milioane de persoane au fost înregistrate în primele zile ale recensământului, conform unei informări a Institutului Naţional de Statistică.
Articol de Simona Mihăescu, 24 Octombrie 2011, 09:48
Institutul Naţional de Statistică atrage atenţia că obiectivul principal al recensământului este obţinerea de informaţii şi recenzarea tuturor persoanelor şi nu aplicarea de sancţiuni.
Într-un comunicat al INS, se arată că cetăţenii care nu vor fi găsiţi acasă într-o anumită zi nu vor fi sancţionaţi, dar recenzorii vor reveni, de mai multe ori, la locuinţele respective.
Sancţiunile sunt măsuri de ultimă instanţă, în cazul în care se constată un refuz categoric, în repetate rânduri, iar penalizările nu pot fi date de recenzori, ci doar de către reprezentanţi ai prefecţilor sau primarilor.
Acţiunea continuă în toată ţara până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie.
CNP-ul nu este obligatoriu
Noutatea este că s-a decis ca persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal la recensământ să nu fie sancţionate.
Purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu, a explicat că recenzarea poate fi făcută şi în absenţa acestei informaţi, iar persoanele pot fi înregistrate şi fără CNP.
Specificarea făcută de INS vine ca urmare a reticenţei unui număr mare de cetăţeni în a-şi divulga codul numeric de teama folosirii lui în alte scopuri.
PSD a salutat decizia autorităţilor de a renunţa la obligativitatea declarării CNP-ului.
Recensământul constă într-un interviu cu 61 de întrebări, la care trebuie să participe toţi românii.
În afara chestiunii legate de CNP, primele zile ale recensământului par a fi decurs fără incidente majore, fără amenzi şi fără agresarea recenzorilor.
Recensământul a decurs cel mai bine în Covasna, unde în doar două zile au fost înregistrate datele din 20,56 % dintre locuinţele care, potrivit estimărilor, ar trebui să existe în judeţ.
Urmează apoi judeţele Bistriţa-Năsăud, Buzău, Vâlcea şi Bihor.
La polul opus, în primele două zile, în Bucureşti, au fost înregistrate doar 9,82 % dintre locuinţele estimate.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început cu două zile în urmă şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii.
Acţiunea are loc în acelaşi timp în întreaga Uniune Europeană, astfel încât, la final, să fie comparate datele din toate statele membre.