Update-Pro şi contra repatrierii romilor
Secretarul de stat Valentin Fătuloiu, pleacă marţi la Paris pentru a discuta cu autorităţile franceze situaţia romilor repatriaţi
Articol de Gabriela Pentelescu, 24 August 2010, 10:46
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, se află de marţi la Paris pentru a discuta cu autorităţile franceze despre situaţia imigranţilor romi repatriaţi.
Timp de trei zile, el va prezenta o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti româno-franceze. Fătuloiu este însoţit de reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Ministerului Muncii.
Amintim că Franţa a repatriat voluntar, începând de joi, zeci de romi spre Bucureşti şi Timişoara, aceste repatrieri având loc în România şi Bulgaria, ca rezultat al unor noi măsuri de securitate decretate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Decizia autorităţilor franceze a determinat reacţii de dezaprobare în mai toate statele occidentale. O atitudine similară a fost adoptată şi de reprezentanţi ai Bisericii Catolice. Însuşi Papa Benedict al XVI-lea s-a referit ieri critic la acest subiect. Autorităţile din Peninsula Italică au însă o altă abordare.
Reporter RRA, Gabriela Pentelescu informează că autorităţile de la Roma se ocupă de romii din Franţa, dar şi de cei din Peninsulă, în ciuda faptului că Italia se confruntă cu o gravă criză politică în cadrul coaliţiei de guvernământ, discutându-se în aceste zile chiar despre ipoteza organizării alegerilor anticipate.
Problema romilor dezbătută în statele membre
În acest sens, Roberto Maroni a precizat că pe data de 6 septembrie, în cadrul unei reuniuni la Paris, va propune omologilor săi din celelalte state membre dezbaterea problemei romilor.
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a apreciat pozitiv decizia preşedintelui francez Sarkozy privind expulzările etnicilor romi. Maroni a avertizat că Italia este decisă să adopte o serie de măsuri severe asemănătoare celor luate în 2008, când au fost amprentaţi romii ce locuiau în taberele din Roma, Milano şi Napoli.
Potrivit ministrului de interne, guvernul italian va cere acum Uniunii Europene autorizaţia de a trimite acasă şi alţi cetăţeni comunitari care nu îndeplinesc condiţiile necesare, adică nu au un venit minim şi o locuinţă decentă şi nu primesc ajutoare sociale.
Şi primarul oraşului Milano, Letizia Moratti, a declarat că se impune de urgenţă adoptarea unor reguli stricte, în mod deosebit pentru romii ce provin din ţări ce aparţin Uniunii Europene, întrucât în cazul acestora este necesară expulzarea, nu repatrierea voluntară, care nu dă rezultatele aşteptate.
Proiect de milioane de euro pentru eliminarea taberelor de romi
Moratti a precizat că la Milano, de exemplu, este în plină derulare un proiect în valoare de 24 de milioane de euro, proiect prin care se urmăreşte eliminarea tuturor taberelor ilegale ale romilor.
Aceste declaraţii au fost urmate şi de cele ale politicienilor din opoziţie, pentru care Guvernul Berlusconi se foloseşte din nou de imigranţi pentru a distrage atenţia electoratului italian de la adevăratele probleme ale ţării şi de la tensiunile din coaliţia de guvernământ.
Vaticanului a reacţionat prin reprezentantul Fundaţiei Imigranţilor din cadrul Confederaţiei Episcopale, Giancarlo Perego, care a precizat că nu pot fi expulzaţi toţi romii şi nici alţi cetăţeni comunitari, în condiţiile în care politica europeană stipulează libera circulaţie a persoanelor.
Este important de subliniat şi poziţia papei Benedict al XVI-lea, care în predica de ieri a folosit chiar limba franceză pentru a lansa un îndemn la "toleranţă faţă de oamenii din toate naţiunile şi din toate culturile".
Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Pierre Lellouche, se declară surprins de o serie de comentarii apărute în România şi în Bulgaria în care este acuzat Parisul că i-ar deporta pe imigranţii romi.
Într-un articol publicat de "Le Figaro" şi preluat de France Presse, Lellouche afirmă că Franţa respectă dreptul european şi că este vorba de o întoarcere voluntară, însoţită de un ajutor financiar, suportat de contribuabilul francez.
El cere totodată României şi Bulgariei să-şi asume propriile responsabilităţi, menţionând că fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să asigure protecţia şi integrarea propriilor cetăţeni.
Franţa a început săptămâna trecută repatrierea imigranţilor romi, aflaţi ilegali spre teritoriul său. Măsura a fost criticată de Comisia Europeană.
În total, până la sfârşitul lunii ar urma să fie repatriaţi, după cum a precizat ministrul francez al imigraţiei, 850 de persoane. Măsura este însă criticată de Comisia Europeană şi de Naţiunile Unite.
Subiectul repatrierilor va fi discutat şi în timpul vizitei pe care secretarul de stat în Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu, o începe marţi la Paris.
Timp de trei zile, el va discuta cu autorităţile franceze o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti româno-franceze. Fătuloiu este însoţit de reprezentanţi din ministerele de externe şi al muncii.
Timp de trei zile, el va prezenta o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti româno-franceze. Fătuloiu este însoţit de reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Ministerului Muncii.
Timp de trei zile, el va prezenta o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea cooperării poliţieneşti româno-franceze. Fătuloiu este însoţit de reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Ministerului Muncii.