UPDATE Plăţi eronate de peste 6 milioane de euro la Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a plătit în mod eronat ajutoare sociale de peste şase milioane de euro în 2012. Oamenii trebuie să dea banii înapoi.
Articol de Iulian Olescu, 07 Ianuarie 2014, 14:30
UPDATE O parte din plăţile făcute în mod eronat a fost deja recuperată şi va fi în continuare recuperată, a declarat, pentru RRA, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Ministrul spune că, de la data raportului, sistemul de verificare a celor care solicită ajutoare s-a îmbunătăţit.
"Am avut şi probabil că vom mai avea în continuare persoane care vor încerca să obţină drepturi necuvenite. Aici nu este vorba de greşeli, este vorba de plata unor drepturi pentru persoane care, de fapt, nu erau eligibile. În 2012, când am preluat acest minister, nu exista niciun protocol între instituţii pentru încrucişarea bazelor de date. Începând cu iulie 2012, am început să încheiem astfel de protocoale şi de atunci facem verificări permanente", a precizat Câmpeanu.
Ministrul mai subliniează că recuperarea se face de la persoanele care au obţinut drepturile fără să fie eligibile pentru acele drepturi.
Ministerul Muncii a platit "în mod eronat" peste 6 milioane de euro
Reprezentanții Curții de Conturi susțin într-un raport oficial că Ministerul Muncii a platit, în mod eronat, ajutoare sociale, indemnizatii de creștere a copilululi și alte stimulente.
Un milion de dolari a fost achitat numai ca ajutoare sociale unor persoane care aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, se mai arată în document.
Conform raportului Curţii de Conturi, valoarea plăţilor acordate necuvenit din beneficiile de asistenţă socială auditate s-a ridicat la aproape 30 de milioane de lei în 2012, sumă mai mică, însă, cu peste trei milioane decât cea constatată pentru anul precedent.
Cele mai mari valori ale plăţilor necuvenite s-au înregistrat în cazul ajutoarelor sociale şi alocaţiilor pentru susţinerea familiilor şi în cel al indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
Alte nereguli constatate de Curtea de Conturi se referă la alocaţiile de stat pentru copii.
Toate aceste nereguli au fost generate, conform raportului, în special de capacitatea redusă a autorităţilor administraţiei locale de a verifica eligibilitatea solicitanţilor de beneficii de asistenţă socială, neexistând un mecanism funcţional care să permită o evaluare promptă a situaţiei financiare reale a acestora, prin verificarea informaţiilor depuse de solicitanţi cu cele deţinute de diverse instituţii publice.
Raportul Curţii de Conturi mai menţionează că din plăţile necuvenite sub formă de beneficii de asistenţă socială constatate pentru anul 2011 au fost recuperate pe parcursul anului trecut sub 40% din sume.