UPDATE Parlamentul a luat act de cazul lui Trăşculescu
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a luat act de informarea din partea ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, cu privire la reţinerea şi percheziţia deputatului PDL Alin Trăşculescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Noiembrie 2012, 09:30
UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, luni, că nici ea, nici plenul nu se pronunţă în cazul deputatului PDL Alin Trăşculescu, întrucât reţinerea acestuia pentru 24 de ore a expirat, iar o cerere de ridicare a imunităţii nu a fost formulată.
"În acest moment, suntem în afara celor 24 de ore pentru care a fost reţinut Trăşculescu, prin urmare Comisia nu mai are niciun obiect asupra căruia să se pronunţe, nici Camera nu are asupra a ce se pronunţa, întrucât nu există la această oră nicio cerere de ridicare a imunităţii lui Trăşculescu. Înaintăm către plen o informare cu privire la aceste aspecte", a declarat preşedintele Comisie juridice, Daniel Buda, conform Mediafax.
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit luni, la ora 16:00, în şedinţă, pentru a lua act de informarea ministrului Justiţiei cu privire la reţinerea şi percheziţia deputatului PDL Alin Trăşculescu.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat cunoştinţă, luni, de informarea ministrului Justiţiei referitoare la percheziţionarea şi reţinerea deputatului Alin Silviu Trăşculescu.
Potrivit articolului 72 din Constituţie, în caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, iar ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei.
Alin Trăşculescu, reţinut pentru trafic de influenţă şi spălare de bani
Deputatul PDL, Alin Trăşculescu, preşedinte al PDL Vrancea, a fost reţinut sâmbătă seară, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani şi a fost eliberat luni dimineaţă, din arestul Poliţiei Capitalei.
Din noiembrie 2010 până în prezent, deputatul PDL Alin Trăşculescu a cerut de la reprezentantul unei firme, iniţial, 50.000 de euro, iar ulterior, 150.000, lăsând să se creadă că are influenţă asupra autorităţilor locale din judeţul Vrancea, dar şi asupra unor funcţionari din Ministerul Turismului pentru aprobări de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.
DNA susţine că banii au fost ceruţi cu ajutorul unui administrator de firmă, Marian Calotă, reţinut şi el în dosar, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Alin Trăşculescu sumele solicitate.
Parlamentarul a primit în mai multe tranşe peste 460.000 de lei, iar sâmbătă seara, Marian Calotă a fost prins în flagrant când a primit 50.000 de lei pentru a-i fi daţi parlamentarului.
Avocatul deputatului, Cristian Ene, a contestat la DNA măsura reţinerii.
"În Constituţie se prevede numai o singură excepţie când se poate percheziţiona şi reţine un deputat şi anume aceea a flagrantului. Procurorii au considerat că s-a realizat acest flagrant, din punct de vedere al acuzaţiei aduse. Eu am depus o plângere împotriva ordonanţei, considerând-o nejustificată la acest moment", a spus Cristian Ene.
Având în vedere calitatea sa de deputat, DNA a informat Ministerul Justiţiei despre percheziţia şi reţinerea lui Alin Trăşculescu.
Acesta va fi prezentat Instanţei Supreme, dacă arestarea sa va fi încuviinţată de Camera Deputaţilor.