UPDATE Maghiarii protestează împotriva unei sentinţe judecătoreşti
Câteva mii de persoane participă, sâmbătă, la un miting de protest în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care a anulat actul de retrocedare a acestei clădiri către Eparhia reformată din Ardeal.
Articol de Oana Negrea, 01 Septembrie 2012, 12:43
Protestul de la Sfântu Gheorghe a început cu bătăile clopotelor bisericilor maghiare, la ora 11.30, iar manifestaţia din faţa Colegiului "Székely Mikó" va începe în jurul orelor 12.00, şi va dura aproximativ două ore.
Printre manifestanţi vor fi distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagră, cu inscripţia în limba maghiară "M - 2012.09.01. - Ziua Dreptăţii", precum şi mii de fluturaşi cu manifestul care urmează să fie dat citirii la sfârşitul protestului.
Circulaţia în centrul municipiului şi pe trei străzi adiacente a fost închisă traficului rutier.
Manifestaţia este organizată de bisericile şi partidele politice maghiare.
În cadrul acesteia va fi prezentată o petiţie care, ulterior, va fi înaintată forurilor internaţionale de apărare a drepturilor omului.
Liderii comunităţii maghiare susţin că sentinţa judecătorească este nedreaptă şi că reprezintă în fapt o "renaţionalizare".
Kelemen Hunor: Nu vă atingeţi de trecutul maghiarilor din Transilvania, nu îi furaţi viitorul
În mesajul adresat participanţilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a lansat un mesaj în care cere autorităţilor române: Nu vă atingeţi de trecutul maghiarilor din România, nu îi furaţi viitorul!
În discursul său, Hunor Kelemen a mai spus că motivul pentru care protestatari s-au adunat la Sfântu Gheorghe şi motivul pentru care aceştia sunt susţinuţi de sute de mii, chiar milioane de maghiari, este faptul că în joc se află trecutul şi viitorul comunităţii maghiare.
"Jos mâinile de pe proprietatea bisericii, jos mâinile de pe bunurile bisericilor! Ne-am adunat aici, peste 25.000 de persoane, pentru a striga: Nu ne luaţi ceea ce este al nostru! Nu faceţi o nedreptate unei întregi comunităţi naţionale!" - a cerut preşedintele UDMR.
Potrivit estimării organizatorilor, la această manifestaţie au participat aproape 30.000 de persoane, care au protestat împotriva renaţionalizării clădirii Colegiului secuiesc Mikó şi a condamnării comisiei de retrocedare.
Prefectul de Covasna susţine că nu este vorba despre o renaţionalizare
Politicienii români din judeţul Covasna consideră că, în cazul liceului "Szekely Miko" este vorba despre o manipulare politică a comunităţii maghiare, de o dezinformare a opiniei publice interne şi internaţionale, dar şi un exemplu de presiune asupra justiţiei române, aratând că sentinţa dată de Judecătoria Buzău nu este definitivă, prin urmare trebuie combătută în instanţa şi nicidecum prin proteste de stradă.
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu a subliniat că nu se pune problema unei renaţionalizări, deoarece clădirea nu va intra în proprietatea statului român, ci ramâne a comunităţii locale, păstrându-şi în continuare, aceeaşi destinaţie de liceu cu predare exclusiv in limba maghiară.
Potrivit Prefecturii Covasna la protestul care a avut loc, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" au participat între "8.000 şi 8.500" de persoane, în condiţiile în care organizatorii anunţaseră în jur de 25.000 de participanţi.
Prefectura Covasna susţine, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă şi semnat de prefectul Codrin Munteanu, că protestul de la Sfântu Gheorghe s-a desfăşurat în bune condiţii şi fără evenimente deosebite.
"Ca urmare a acestei situaţii, Instituţia Prefectului - judeţul Covasna mulţumeste tuturor celor implicaţi, organizatori, Poliţie şi Jandarmerie, pentru modul în care au acţionat, asigurând un climat de siguranţă şi ordine publică pentru participanţi. Maximul participării la eveniment a fost cuprins între 8.000 şi 8.500 de participanţi", se arată în comunicat.
Amintim că în luna iunie a.c, Judecătoria Buzău i-a condamnat la trei ani de închisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal si pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile.
Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie a.c.