UPDATE Instanţa Supremă a decis arestarea preventivă a Elenei Udrea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis astăzi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru 30 de zile, în dosarul "Gala Bute". În jurul orei 16.40, Elena Udrea a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei.
Articol de Politica Romaneasca, 24 Februarie 2015, 15:16
UPDATE 1 Decizia este executorie şi poate fi contestată.
Elena Udrea ajunge în arest preventiv, chiar dacă avocații vor contesta hotărârea judecătorilor. Elena Udrea va fi ridicată din arestul la domiciliu de o mașină a poliției și dusă în arest la Poliția Capitalei.
Elena Udrea se întoarce în arest la fix două săptămâni după prima decizie de arest preventiv, în dosarul Microsoft.
UPDATE În jurul orei 10.00, Elena Udrea a ieşit din sediul instanţei şi a declarat că va aştepta decizia acasă.
"Dacă în calitate de om politic am făcut multe greşeli, ca ministru am fost un ministru bun. Îmi reproşez multe, dar nu mai contează", a spus Udrea la ieşirea de la Instanţa Supremă.
Ea a precizat că denunţurile făcute la DNA pe numele ei sunt frauduloase şi mincinoase.
"Cei cu caracterul slab sunt tentaţi să facă denunţuri frauduloase ca să scape de arest. Pe de altă parte, după ce stai trei luni în arest, şi caracterele mai puternice ajung să se înmoaie, să mintă. Sunt denunţuri frauduloase, mincinoase, ca să scape. Sunt convinsă că în faţă judecătorilor aşa ceva nu ţine, trebuie şi alte probe", a adăugat Udrea.
Ea a mai spus că nu există nimic despre Traian Băsescu care ar putea fi subiect de denunţuri.
"Nu este nimic din ce ştiu eu despre Traian Băsescu care ar putea fi subiect de denunţuri", a subliniat Udrea.
Trei infracţiuni de luare de mită
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate la această oră cererea DNA de arestare a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.
Deputata este acuzată acum de trei infracţiuni de luare de mită.
Este pentru a doua oară când Direcţia cere magistraţilor arestarea deputatei.
Elena Udrea a mai stat în arest în perioada 11-17 februarie, în dosarul Microsoft, în care se află în prezent în arest la domiciliu.
La sosirea la sediul Instanţei Supreme, Elena Udrea a declarat jurnaliştilor că va spune judecătorilor lucruri noi faţă de declaraţiile făcute în faţa procurorilor.
Avocaţii contestă votul din Parlament
Amintim că solicitarea Departamentului Naţional Anticorupţie privind încuviinţarea începerii urmăririi penale în dosarul ''Gala Bute'', în care Elena Udrea este acuzată de trei infracţiuni de luare de mită, a fost aprobată luni de Plenul Camerei Deputaţilor cu 218 voturi ''pentru'' şi 76 ''împotrivă''.
Avocaţii Elenei Udrea au susţinut că votul a fost acordat în lipsă de cvorum şi că în aceste condiţii, procedura judiciară pentru punerea în aplicare a cererii DNA nu poate merge mai departe.
La rândul său, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a explicat, că cererea de arestare preventivă se consideră adoptată potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, care încă nu a fost armonizată cu statutul deputaţilor.
Nicolicea a precizat că art. 24 din statut, care se referă la posibilitatea de arestare sau urmărire preventivă, a fost contestat în 2008 de PDL, la Curtea Constituţională, care a decis că cererea de arestare este adoptată de plenul Senatului sau Camerei Deputaţilor, cu votul majorităţii simple, respectiv jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi.
El a mai spus că decizia Curţii nu a fost corelată cu statutul în care a rămas în vigoare prevederea că senatorii şi deputaţii pot fi arestaţi preventiv pe baza a jumătate plus unu din numărul total.