UPDATE FMI, aviz pozitiv al acordului cu România
Conducerea FMI a avizat miercuri-noapte ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti.
Articol de Simona Mihăescu, 26 Iunie 2013, 12:03
Organismul financiar internaţional analizează ultimele două evaluări (a şaptea şi a opta) ale acordului cu România, potrivit programului postat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.
Autorităţile de la Bucureşti s-au declarat optimiste că rezultatul discuţiilor va fi unul pozitiv şi că acordul cu instituţia financiară internaţională se va încheia cu bine.
FMI a aprobat, în martie, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti, prelungirea cu trei luni a acordului de tip preventiv cu România, până pe 30 iunie.
FMI urmează acum să analizeze dacă ţara noastră şi-a îndeplinit angajamentele din cadrul acordului, astfel încât acesta să fie finalizat.
Întrebat săptămâna trecută dacă întârzierile la privatizarea CFR Marfă ar putea duce la anularea vizitei în România a directorului FMI, Christine Lagarde - programată luna viitoare - directorul de comunicare al instituţiie, Jerry Rice, a explicat că e vorba de două lucruri distincte.
"Una este revizuirea programului cu România, care are loc permanent, fiind discutate o serie de lucruri, şi alta este vizita plănuită a lui Christine Lagarde în România, care ar trebui să aibă loc cândva la mijlocul lunii iulie. edactor: În cadrul acordului cu FMI, România s-a angajat, printre altele, să privatizeze compania CFR Marfă, să aducă management privat la companiile de stat şi să reducă arieratele", a precizat acesta.
Premierul Ponta: Îndeplinim absolut toate condiţiile
Miercuri, în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că restanţele înregistrate în negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfă şi listarea Transgaz, au fost recuperate.
El a adăugat că autorităţile îndeplinesc în prezent absolut toate condiţiile pentru încheierea cu succes a acordului.
"Îndeplinim absolut toate condiţiile, am recuperat - şi aici a fost un efort comun - lucrurile care ţineau atât de listarea Transgazului, de arieratele la autorităţi locale şi centrale, privatizarea CFR-ului, foarte multe alte sarcini dificile pentru fiecare dintre miniştri, şi mesajul de astăzi e un mesaj foarte puternic de stabilitate fiscal-bugetară şi un mesaj foarte clar pentru un guvern care e hotărât să meargă într-o direcţie clară şi într-o direcţie corectă în ceea ce priveşte stabilitatea noastră", le-a spus premierul miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa presei", a subliniat premierul.
Victor Ponta a afirmat că în timpul mandatului său, România a reuşit să iasă din procedura de deficit excesiv şi să deblocheze programele operaţionale sectoriale pentru transporturi, mediu, resurse umane şi agricultură.
FMI a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie 2013.
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.
Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.