UPDATE Comisia juridică, aviz poziţiv pentru reţinerea şi arestarea deputatului Rizea
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat cu puţin timp în urmă aviz pozitiv pentru solicitarea DNA de reţinere şi arestare preventivă a parlamentarului Cristian Rizea.
Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2016, 11:53
UPDATE Deputatul PSD este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Procurorii susţin că el ar fi primit primit 300.000 de euro de la un cetăţean american pentru a interveni la RA-APPS şi la Primăria Chiajna pentru retrocedarea unor terenuri.
Parlamentarul a negat acuzaţiile şi a susţinut în faţa colegilor jurişti că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a se retrage din cursa electorală.
"Acest dosar are o singură probă. În această speţă a mai existat un proces acum cinci ani de zile în 2011 când l-am câştigat în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate, repet, cu acelaşi obiect, cu aceeaşi sumă de bani, iar acel martor care atunci în 2011 a declarat cu mâna pe Biblie în faţa unui judecător într-un fel astăzi la cinci ani de zile are o declaraţie total schimbată pentru că în aceşti cinci ani de zile a comis anumite ilegalităţi, a ajuns în închisoare şi şi-a negociat libertatea lui cu preţul libertăţii mele", a declarat deputatul PSD.
Avizul Comisiei este consultativ, iar decizia finală în cazul solicitărilor DNA.
Amintim că, în această dimineaţă, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a întrunit pentru a decide dacă dă aviz pozitiv sau nu pentru solicitarea DNA de reţinere şi arestare preventivă a parlamentarului Cristian Rizea.
Procurorii susţin că el ar fi primit primit 300.000 de euro de la un cetăţean american pentru a interveni la RA-APPS şi la primăria Chiajna pentru retrocedarea unor terenuri.
Săptămana trecută parlamentarul a negat acuzaţiile atunci când a venit să-şi studieze dosarul.
El a spus că ar fi victima unor interese politice ca să se retragă din cursa pentru primăria sectorului 5 din Bucureşti.
Procurorii susţin că Rizea ar fi primit mită 300.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Colţea pentru a interveni în urgentarea retrocedării unui teren.
Astfel, Rizea este acuzat că, în decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, a primit de la Lucian Colţea, un om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile alţi 100.000 euro, pentru ca, în schimb, să intervină pentru urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Capitală, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Prmăria comunei Chiajna.
Potrivit DNA, pentru a disimula adevărata natură a provenienţei banilor au fost întocmite patru contracte de împrumut false.