UPDATE CCR: Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali, neconstituţională
Curtea Constituţională a decis că legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali formulată de guvern - este neconstituţională .
Articol de Politica Romaneasca, 20 Ianuarie 2016, 09:39
UPDATE Potrivit reporterului Radio România Actualităţi , Mădălina Verman , decizia a fost luată cu unanimitate de voturi .
Legea a fost contestată de guvern pe motiv că , actul legislativ ar fi instituit un regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali .
Cu puţin timp înaintea începerii şedinţei Curţii , preşedintele CCR, Augustin Zegrean , s-a referit la posibilul efec al legii :
"Orice bani pe care îi primeşti pot fi consideraţi un privilegiu, nu? (...) Nu este o pensie contributivă, nici nu ştiu cum s-o calific. O să vedem astăzi, după ora 12,00. (...) A avea efecte pentru trecut ar însemna că le dă pensie pentru anii care au trecut, le dă pensia din urmă. (...) Problema este că, dacă legea asta intra în vigoare, beneficiază de pensie şi foştii prim secretari de partid, pentru că ei aveau şi calitatea de preşedinţi de consilii judeţene", a afirmat şeful CCR.
Amintim că, în această dimineaţă, Curtea Constituţională a dezbătut sesizarea guvernului referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali atacată de executiv.
În sesizare se invocă încălcarea mai multor articole din Constituţie privind instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.
Guvernul atrage atenţia că există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii, iar efortul bugetar în acest an se ridică la 470 de milioane de lei.
De asemenea, se menţionează că deficitul bugetar rezultat este de 395 de milioane de lei, peste deficitul agreat de parlament, şi tinde "să agraveze stabilitatea cadrului fiscal-bugetar" - transmite reporterul RRA, Mădălina Verman.
Potrivit executivului, ar exista cel puţin 16.300 de beneficiari, iar deficitul bugetar ar creşte cu aproape 400 de milioane de lei.
"În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", arată Guvernul, în comunicatul emis pe 27 decembrie.