UPDATE CCR admite parţial excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu
Judecătorii CCR au decis că dispoziţiile privind încriminarea abuzului în serviciu sunt constituţionale în măsura în care executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu din definiţia din Codul Penal înseamnă încălcarea legii.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2016, 07:45
UPDATE Curtea Constituţională a admis parţial excepţia de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu.
Petre Lăzăroiu, membru al Curţii, a explicat: Textul spune că neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act în mod defectuos este neconstituţional. Asta a fost critica. Şi, după tot ce am studiat până una-alta şi ne-am documentat şi noi, am văzut că şi Convenţia Naţiunilor Unite spune acelaşi lucru, dar într-o formă mult mai clară. Spune "îndeplinirea cu încălcarea legii".
Decizia a fost unanimă, este definitivă şi general obligatorie şi se aplică pe viitor, transmite reporterul RRA Mădălina Verman.
Motivarea deciziei Curţii Constituţionale urmează să apară.
Curtea Constituţională a României a reluat în această dimineaţă discuţiile privind articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu.
Recent, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a atras atenţia că o dezincriminare ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor produse prin săvârşirea acestei infracţiuni.
Valoarea s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro.
Ea a mai spus că în prezent peste 40% din dosarele investigate se referă la abuzul în serviciu.
"Astăzi, în DNA, avem peste 7.200 de dosare. Peste 3.100 de dosare au ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. Deci, 42% din activitatea DNA de astăzi se bazează pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Dacă această infracţiune va fi dezincriminată, vom ajunge în situaţia în care procurorii vor face mai mult o chestiune administrativă, de a închide aceste dosare. Dar consecinţa cea mai gravă, din punctul meu de vedere, vine atunci când vorbim de urmarea care se întâmplă în aceste situaţii, şi anume de prejudiciile care sunt create", a precizat şefa DNA, citată de Agerpres.
De menţionat că, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, spunea recent că în Europa mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, însă a admis că formularea actuală din legea română poate da naştere la interpretări.
El a arătat că abuzul în serviciu nu reprezintă o mică prevedere din lege, ci una foarte importantă, România avându-l definit în două legi - atât în Codul penal, cât şi în Legea 78/2000.
Zegrean a menţionat că nu are cum să spună, fiind judecător la CCR, dacă este vorba de o definire excesivă a abuzului în serviciu în Codul penal. Întrebat însă dacă este o formulare potrivită sau vagă, preşedintele Curţii a admis că aceasta poate fi discutată, informează sursa citată.