UPDATE Bugetul, în dezbaterea Parlamentului
După ce sâmbătă au fost adoptate bugetele mai multor instituţii, parlamentarii continuă dezbaterile la Legea bugetului, pentru ca actul normativ să intre în plenul Parlamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Decembrie 2010, 13:06
Comisiile de Buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului continuă dezbaterea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2011, cu analiza bugetelor mai multor instituţii.
Parlamentarii dezbat, duminică, subiecte importante, cum sunt bugetul asigurărilor sociale de stat şi anexele care stabilesc sumele de bani pe care le vor primi administraţiile publice locale fie pentru finanţarea serviciilor descentralizate, fie pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.
Comisiile de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au suplimentat cu 100.000 de lei o sută de mii de lei bugetul Ministerului Culturii, pentru a se putea continua investiţiile deja demarate.
Au mai fost adoptate în forma prezentată de guvern şi bugetele SGG şi cel al Ministerului de Finanţe.
În acest ultim caz, numărul posturilor finanţate din subordinea Ministerului Finanţelor Publice va fi redus cu 2.000 de posturi anul viitor, aşa cum prevede bugetul acestui minister.
A mai fost adoptat şi bugetul Ministerului Muncii, tot în forma adoptată de iniţiator.
În cazul dezbaterilor privind acest buget, ministrul muncii, Ioan Botiş, a susţinut că salariul de bază al bugetarilor va creşte cu 15% în luna ianuarie 2011 faţă de luna octombrie 2010.
Deputaţii opoziţiei au subliniat însă că, în ciuda acestei creşteri, venitul anual al bugetarilor de fapt o să scadă, pentru că acestora li s-a eliminat al 13-lea salariu şi prima de vacanţă şi li s-a schimbat baza de calcul a salariului.
Deputaţii şi senatorii vor mai discuta şi sumele de bani pe care administraţiile publice locale le vor primi fie pentru a plăti instituţiile descentralizate din subordine, fie pentru a reabilita drumurile comunale.
Opoziţia a părăsit dezbaterile de sâmbătă
Bugetele ministerelor de Interne, al Apărării, Comunicaţiilor, Economiei, Mediului şi Sănătăţii au fost adoptate, sâmbătă, de comisiile parlamentare de buget-finanţe reunite.
Lucrările au fost reluate, după ce, la prânz, reprezentanţii opoziţiei s-au retras de la discuţii, motivându-şi gestul prin refuzul coaliţiei aflate la putere de a le adopta amendamentele.
Premierul Emil Boc s-a aflat la parlament, unde s-a întâlnit cu membrii PD-L, UDMR şi UNPR din comisiile de buget-finanţe, pentru a încerca deblocarea activităţii acestora.
Dezbaterile din comisiile de buget-finanţe au fost deblocate după ce opoziţia a obţinut promisiunea fermă din partea parlamentarilor puterii că vor fi reluate discuţiile pentru aprobarea a patru puncte.
Este vorba de suplimentarea cu 52 de milioane a bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, introducerea unor criterii transparente la alocarea sumelor pentru infrastructura rurală şi revizuirea celor privind alocarea banilor pentru drumurile judeţene şi comunale.
Ultimul punct negociat se referă la posibilitatea ca microîntreprinderile să poată opta pentru plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri sau 16% din profit.
Discuţiile au fost tensionate în cursul dimineţii, opoziţia a părăsit sala de şedinţă în semn de protest faţă de neacceptarea amendamentelor proprii, despre care ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că nu au acoperire financiară.
"Nu putem să ducem ţara într-o situaţie de incapacitate de plată, aşa cum au dorit cei din opoziţie", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
După o rundă de negocieri, PSD şi PNL au revenit la şedinţa comisiilor de buget-finanţe.
"După lupte grele, putem spune că nimeni nu a învins, decât raţiunea", a declarat preşedintele comisiei, deputatul PSD, Viorel Ştefan.
Proiectul Legii bugetului urmează să intre luni, în dezbaterea plenului Parlamentului.