UNPR vrea să participe la stabilitatea socială
UNPR şi-a stabilit priorităţile legislative pentru actuala sesiune în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Februarie 2011, 19:31
Uniunea Naţională pentru Progresul României doreşte să participe decisiv la stabilitatea socială, a precizat preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu, după întâlnirea pe care parlamentarii Uniunii au avut-o cu preşdintele Traian Băsescu.
"Va trebui să găsim în mod armonios locul în care adăugăm ceva în plus la flexibilitatea pieţei muncii, dar unde ne oprim pentru a nu afecta această vocaţie la credit a angajaţilor cu contract individual de muncă. În ceea ce priveşte contractele colective de muncă, UNPR doreşte ca aceste garanţii colective să rămână la un nivel acceptabil, în aşa fel încât rolul şi locul sindicatelor să nu poată fi pus în discuţie. După opinia noastră, rostul lor este legat de democraţie însăşi", a spus Marian Sârbu.
Marian Sârbu a mai declarat că mesajul preşedintelui Traian Băsescu a fost unul de susţinere a obiectivelor UNPR, în condiţiile în care acestea nu afectează modernizarea.
Şeful statului a plecat fără să dea nicio declaraţie după întâlnirea cu reprezentanţii Uniunii
UNPR agreează un protocol de susţinere a actului de guvernare
Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României , Marian Sârbu, a declarat, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că o eventuală alianţă a UNPR cu partidele din coaliţie poate fi luată în discuţie, la acest moment, doar sub forma unui protocol de susţinere a actului de guvernare.
"Deocamdată o alianţă ar avea rost doar în ceea ce priveşte susţinerea actului de guvernare. Adică un protocol al coaliţiei de guvernare care să stabilească obiectivele principale până la finele acestui ciclu electoral şi care din punctul de vedere al UNPR-ului sunt legate de adoptarea şi intrarea în vigoare a legii privind taxa de solidaritate pe averile mari şi foarte mari, stabilirea unor lucruri foarte clare în legătură cu Codul muncii în aşa fel încât rolul sindicatelor să nu fie afectat, de revenirea salariilor din domeniul bugetar la nivelul de la 30 iunie anul trecut şi, în final, de o posibilă indexare a pensiilor din sistemul public, începând cu 1 ianuarie 2012, cel puţin cu rata inflaţiei. Din punct de vedere al UNPR acestea sunt priorităţile unui eventual protocol de susţinere a actualului Guvern", a detaliat Marian Sârbu.
Preşedintele UNPR nu a avansat o dată pentru semnarea protocolului, precizând că, deocamdată, acest lucru nu a fost discutat.
Cu o zi înainte, luni, preşedintele executiv al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a declarat pentru Agerpres că semnarea unui protocol de colaborare între partidele din coaliţia de guvernare, care să stabilească ''foaia de parcurs până în 2012'' şi un set clar de măsuri pentru relansarea economică, este necesară şi utilă în această perioadă.