UNPR vrea parlament unicameral
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, consideră că România trebuie să-şi consolideze caracterul semiprezidenţial al statului şi susţine trecerea la un parlament unicameral.
Articol de Alina Dobrinescu, 31 Octombrie 2011, 15:21
La finalul şedinţei Biroului Politic Permanent Naţional al UNPR de luni, preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu, a afirmat că "trebuie reglementat dreptul preşedintelui de a conduce şedinţele guvernului".
''Din punctul de vedere al UNPR, România, la capitolul politic ar trebui să-şi consolideze caracterul semiprezidenţial al statului şi clarificarea raportului dintre preşedinte, primul-ministru şi Parlament. Şi, din acest punct de vedere, în cadrul Constituţiei considerăm că trebuie mult mai bine reglementat dreptul preşedintelui de a conduce şedinţele guvernului combinat cu instituirea moţiunii de cenzură constructive după modelul german", a spus Sârbu.
El a adăugat că progresiştii consideră ''absolut necesară'' trecerea la Parlamentul unicameral, cu maxim 300 de membri aleşi, majoritatea prin scrutin uninominal iar restul de pe o listă naţională depusă de partide.
''Credem că ceea ce s-a votat deja prin referendum ar trebui respectat de către toate partidele'', a adăugat el.
Potrivit liderului progresist, UNPR consideră că este nevoie, în viitor, de o ''integrare'' a unor ministere, între exemple fiind Ministerul Sănătăţii şi cel de Finanţe.
''Credem că Guvernul este mult prea zdrenţuit ca formulă a executivului. De aceea, unele dintre ministere ar trebui integrate. România are nevoie de o capacitate mult mai integrativă a executivului. De aceea credem că ar fi extrem de utilă în anii care vin înfiinţarea unui minister al economiei-finanţelor şi muncii care să fie împreună şi un minister al sănătăţii şi protecţiei sociale cu capacitate integrativă în cele două mari domenii - economic şi social'', a punctat fostul ministru al muncii.
În context, Marian Sârbu a subliniat şi a pledat pentru necesitatea eficientizării administraţiei publice locale şi a reorganizării administrativ-teritoriale în funcţie de zonele economice de dezvoltare ale ţării care să contribuie la o mai bună absorbţie şi gestionare a fondurilor de dezvoltare.
Nu în ultimul rând, preşedintele progresist a apreciat că este nevoie de o separare netă a politicii de afaceri, "atât la nivelul funcţiilor publice cât şi în conducerea partidelor politice", precum şi de aplicarea riguroasă a legii în ceea ce priveşte condiţiile de integritate şi finanţare a partidelor politice.