UNPR susţine un nou acord cu FMI
Uniunii Naţională pentru Progresul României a avut discuţii cu delegaţia FMI, pe marginea acordului dintre Fondul Monetar şi România.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Octombrie 2010, 11:26
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă este de acord cu încheierea unui nou acord cu FMI, însă unul de garanţie, nu care să implice şi împrumuturi financiare.
Liderii UNPR au declarat, după întâlnirea cu experţii FMI , că nu s-a discutat despre noi măsuri de austeritate, cum ar fi reducerea de salarii sau de pensii.
În viziunea conducerii UNPR , salariul minim pe economie ar trebuie să fie 750 de lei, aşa cum solicită sindicatele, iar Guvernul ar trebui să iniţieze un adevărat dialog social.
De asemenea, Guvernul ar trebui să vină cu un plan de depolitizare a instituţiilor publice, mai spune Marian Sârbu.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat că poziţia reprezentanţilor FMI s-a dovedit flexibilă, menţionând că, sub condiţia păstrării echilibrului macroeconomic şi a deficitului bugetar de 4,4% pentru 2011, Guvernul are libertatea de a lua măsurile pe care le consideră necesare pentru reglarea nivelului de trai, reluarea unui proces pozitiv pentru salarii şi pensii şi crearea unor premise pentru investiţii.
Diaconescu a spus că discuţiile cu oficialii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene au arătat că Guvernul trebuie să facă o prioritate din accelerarea atragerii fondurilor europene.
Diaconescu a spus că una din temele discutate a fost necesitatea reducerii nivelului de impozitare al muncii, UNPR propunând o reducere a CAS, reducere care ar putea fi reglementată prin legea bugetului de stat pe 2011.
Experţii Fondului Monetar Internaţional mai au programate discuţii cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor .
Noua rundă de discuţii cu oficialii BNR vizează atingerea ţintelor monetare , după ce , la prima întâlnire , delegaţia FMI a apreciat performanţele obţinute de Banca Centrală.
Cea de a şasea misiune de evaluare a FMI se află la Bucureşti pentru a analiza performanţelor economice ale ţării noastre. Delegaţia va părăsi România, la întâi noiembrie.
Până la începutul lunii viitoare sunt programate discuţii cu autorităţile române despre eliberarea următoarei tranşe din împrumut, dar şi despre viitorul acord de tip preventiv pe care România vrea să îl încheie.