UNPR nu vrea contract individual de muncă pe perioadă determinată
UNPR se pronuţă pentru menţinerea actualei forme a contractului individual de muncă. Foto: Agerpres
Articol de Cristina Ghioca, 22 Decembrie 2010, 16:20
UNPR nu va fi niciodată de acord cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii în ceea ce priveşte Contractul individual de muncă, a declarat miercuri, la Radio România, preşedintelui UNPR, Marian Sârbu.
Potrivit acestuia, formaţiunea sa nu este de acord ca acest contract individual să îşi schimbe forma şi să devină unul pe perioadă determinată aşa cum se doreşte în acest moment.
"Am semnat şi pentru apărarea unor drepturi fundamentale încrise în Codul Muncii. E vorba, în primul rând, de garanţia ca contractul individual de muncă, cel prevăzut în Codul Muncii, să rămână, ca principiu, contract pe durată nedetermintă şi nu să devină un contract pe durată determinată prin diferite forme de aşa-zisă flexibilizare. În realitate, sub masca aceasta a flexibilizării, de foarte multe ori se ascunde şi intenţia precarităţii pe piaţa muncii şi cu asta nu vom fi de acord niciodată", a afirmat Marian Sârbu.
Marian Sârbu a mai declarat că formaţiunea sa a contribuit semnificativ la păstrarea stabilităţii politice a Guvernului Boc, dar dacă se depăşesc limitele dialogului social şi se încalcă acordul pe care UNPR l-a semnat cu partenerii sindicali, actualul Guvern va pierde sprijinul formaţiunii sale.
"Dacă Guvernul va depăşi aici limitele dialogului social în legătură cu Codul Muncii, are mari şanse să îşi piardă majoritatea, adică, în ceea ce ne priveşte, nu vom fi de acord niciodată cu aşa ceva", a conchis liderul UNPR.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, precum şi cu reprezentanţii patronatelor, pentru a stabili un calendar al consultărilor asupra proiectelor legislative în domeniul social.
În cadrul discuţiilor patronatele au obţinut două promisiuni, şi anume extinderea termenului de adoptare a Codului Muncii şi după 21 ianuarie, în cazul în care nu se ajunge la un acord concret, dar şi angajamentul guvernului de a reduce CAS-ul pe forţa de muncă, în a doua parte a anului 2011, contribuţie care este una dintre cele mai mari din Europa.