UNPR lansează programul "Prima Fermă"
UNPR susţine că reducerea TVA la alimentele de bază reprezintă o măsură utilă pentru românii cu venituri modeste.
Articol de Politica Romaneasca, 21 Aprilie 2015, 12:54
Deputatul UNPR, Valeriu Steriu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că reducerea TVA la 9 % va duce la creşterea consumului.
El a anunţat că pentru Uniunea Naţională pentru Progresul României vor iniţia programul naţional "Prima fermă" , program care va veni în sprijinul Guvernului.
"În 25 martie a fost lansat, de către Guvern, noul PNDR. Practic, s-au pus la dispoziţia fermierilor sume de 205 milioane de euro pe mai multe axe. Printre acestea se distinge în mod special proiectul de încurajare pentru tinerii fermieri. Sunt 111 milioane de euro care vor pleca, până la sfârşitul lunii octombrie, pentru a încuraja tinerii fermieri să-şi pornească proiecte. Faptul că după trei săptămâni interesul este relativ scăzut, poate şi pentru că nu a fost suficient de bine comunicat către aceştia, iniţiem la nivelul partidului nostru, prin parlamentari, dorim să sprijinim Guvernul şi să propunem un set de măsuri în vederea dezvoltării unui proiect denumit "Prima fermă"", a spus Steriu.
Acesta a arătat că există probleme mari legate de structură, în condiţiile în care cifrele spun că peste 37% dintre fermieri sunt mai vârstnici de 65 de ani, că există 3,8 milioane de exploataţii, iar 74% din terenul lucrat în România se lucrează pe suprafeţe mai mici de 2 hectare.
De asemenea , potrivit deputatului Marin Anton, UNPR susţine un proiect, iniţiat în urmă cu un an, de modificare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare în supermarketuri.
Marin Anton a mais pus, marţi la aceeaşi conferinţă de presă că proiectul are două scopuri: accesul fermierilor români la piaţa supermarket-urilor şi faptul că se va putea accede foarte uşor la produse proaspete, de bună calitate, româneşti.
"Modificarea legislaţiei are mai multe părţi pozitive, în sensul că se va stabili un preţ de achiziţie care azi arată că supermarketurile nu obţin niciun profit, ceea ce nu este adevărat, şi în preţul de achiziţie sunt înglobate foarte multe taxe ale supermarket-ului, ceea ce nu-i corect. Mai e o prevedere vizând modul de plată al supermarket-ului. (...) Azi acest termen de 30 de zile ar trebui să fie mult mai redus, practic supermarket-urile se capitalizează pe spinarea fermierilor şi a celor care fac aprovizionarea lor" a explicat deputatul UNPR, citat de Agerpres.
Reamintim că Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede scăderea TVA la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie anul acesta.