UNPR a devenit partid parlamentar cu drepturi depline
Uniunea Naţională pentru Progresul României, partidul foştilor independenţi din legislativ, este de marţi, formaţiune parlamentară cu drepturi depline.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Octombrie 2010, 09:56
Camera Deputaţilor a recunoscut acest statut prin modificarea regulamentului de funcţionare a instituţiei. Până acum, dreptul de a se constitui în grup îl aveau doar parlamentarii formaţiunilor care intraseră în legislativ în urma alegerilor. Noul statut oferă UNPR posibilitatea de a fi reprezentat în conducerea Camerei Deputaţilor.
Spre nemulţumirea opoziţiei, schimbarea poate modifica raportul de forţe din Biroul Permanent, în favoarea parlamentarilor puterii.
Deputatul PDL Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei, a precizat că numărul membrilor Biroului Permanent va rămâne acelaşi, numai că PDL doreşte să rediscute distribuirea mandatelor în funcţie de situaţia nouă.
Acest lucru înseamnă că independenţii pot primi un mandat în defavoarea partidului care a pierdut mai mulţi parlamentari, posibil PSD sau PNL, care acum deţin majoritatea în Biroul Permanent.
Opoziţia a acuzat încălcarea Constituţiei
Opoziţia a considerat aceste reglementări noi ca fiind neconstituţionale şi nu a participat la votul final.
Deputatul PSD ,Aura Vasile, a afirmat că modificările aduse regulamentului de funcţionare a Camerei încalcă Constituţia.
"Astăzi dvs. aţi votat împotriva a ceea ce legea a stabilit la mandatele noastre, al meu şi al dvs. în noiembrie 2008. Astăzi nu aţi făcut decât aţi dat ghes traseismului politic", le-a spus Aura Vasile, colegilor parlamentari.
La rândul său, deputatul PDL ,Cezar Preda ,a subliniat că votul de luni, dovedeşte că guvernul are sprijinul parlamentar de care are nevoie.
"S-a dovedit încă o dată că actualul guvern are susţinere parlamentară. Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici se va întâmpla de fiecare dată când opoziţia va încerca să oprească acest guvern să facă ceea ce trebuie", a spus Cezar Preda.
Deputaţii PSD şi PNL au părăsit sala în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor după respingerea cererii privind constituirea unei comisii în cazul Anastase şi după ce parlamentarii au apropbat o iniţiativă privind alcătuirea grupului independenţilor.
Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că decizia de modificare a ordinii de zi şi a regulamentului Camerei astfel încât să se permită alcătuirea unui grup parlamentar reprezentând UNPR în Parlament "reprezintă o gravă încălcare a regulilor de bază ale democraţiei pentru că desconsideră votul cetăţenilor".
PNL şi PSD au susţinut că părăsesc sala de şedinţe pentru că "nu pot fi părtaşi" la acest mod de desfăşurare a lucrărilor.