Uniunea Social Liberală, solidară cu medicii de familie
Uniunea Social Liberală a anunţat că va lansa un program propriu de reformă a sistemului medical, după cel asemănător din educaţie.
Articol de Alex Olaru, 07 Iunie 2011, 14:12
Copreşedintele USL, Victor Ponta, spune că alianţa se solidarizează cu medicii de familie care refuză să semneze noul contract-cadru cu CNAS.
40% dintre cabinete riscă să se închidă din cauza normelor fixate de minister - susţine Victor Ponta, care adaugă că pierderile din sistem sunt provocate şi de proasta gestiune a CNAS.
"Există soluţii imediate şi somăm guvernul, primul-ministru, în primul rând să aibă dialog cu medicii de familie, să dea curs solicitărilor legitime ale acestora. Din punctul nostru de vedere, prin cele două comisii de specialitate, de la Senat şi de la Cameră, prin structurile noastre locale, vom participa şi ne vom implica cât de mult se poate în susţinerea unei cauze corecte şi drepte a medicilor de familie şi în găsirea şi aplicarea acestor soluţii care să rezolve blocajul actual", a declarat Victor Ponta.
Victor Ponta a adăugat că Guvernul şi CNAS au declanşat o campanie de denigrare a medicilor de familie.
"Sunt minciuni ceea ce a spus CNAS, că în România medicii de familie prescriu reţele cu medicamentele cele mai scumpe, pentru că oricum CNAS decontează doar preţurile deja aprobate. Am aflat că medicii de familie sunt puşi să plătească un sistem informatic pe care îl licitează Ministerul Sănătăţii", a arătat Ponta.
La rândul său, co-preşedintele USL Crin Antonescu a precizat că toate temele mari ale sistemului de sănătate publică din România care au reieşit din discuţia de astăzi vor fi subiectul unui program amplu, pe care îl construieşte Uniunea şi care va fi dat publicităţii în momentul în care va fi încheiat.
În replică, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Eremia ne-a declarat că propunerea opoziţiei nu identifică şi sursa de finanţare care ar rezolva problema medicilor de familie.
"Deocamdată, nu putem spune că nu există niciodată nicio soluţie, dar trebuie discutat şi aprofundat. E uşor să dai soluţii când ştii că nu te privesc pe tine. Să spună de unde iau banii, sursa - de la buget, de la cine? Trebuie să luăm din bugetul asigurărilor de sănătate, este obligatoriu - primul lucru; şi al doilea - să spună PSD de la cine luăm? De la medicamente, de la materiale sanitare, proteze, orteze, spitale?", a declarat Cristian Eremia.
Vasile Astărăstoaie: Vor dispărea 40 % din numărul cabinetelor de familie
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Vasile Asărăstoaie, avertizează că, odată cu aplicarea normelor contractului-cadru, pe care trebuie să-l semneze medicii de familie, 40% dintre cabinetele de medicină de familie vor fi închise, iar cele mai afectate vor fi cabinetele din zonele defavorizate.
Doctorul Astărăstoaie şi alţi reprezentanţi ai comunităţii medicale au participat, marţi, la o întâlnire cu liderii Uniunii Social Liberale, în care au analizat situaţia din domeniul medicinii de familie.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia că investiţia de 50 milioane de euro, în sistem, ar fi mult mai de dorit, decât închiderea a aproximativ 40% din numărul cabinetelor de familie, cu efecte negative asupra populaţiei.
"Efortul financiar este de 50 milioane de euro, calculat, dar, pierderile care vor fi prin închiderea a 40% din cabinetele medicilor de familie vor fi mai mari, pentru că vor creşte inechităţile din sistemul de sănătate, că se vor închide cabinete, în zonele defavorizate", susţine Astărăstoaie.