Uniunea Social Liberală sesizează, din nou, Curtea Constituţională
Uniunea Social-Liberală a depus, joi, contestaţii la Curtea Constituţională pe legea salarizării profesorilor în 2011 şi pe Codul de Dialog Social.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Aprilie 2011, 11:10
Potrivit liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, Opoziţia contestă modul prin care cele două legi au fost adoptate -prin angajarea răspunderii guvernului -şi faptul că acestea nu au avizul Consiliului Economic şi Social.
USL susţine şi că se încalcă dreptul la negociere şi dreptul la proprietate, prin reducerea salariilor profesorilor.
De asemenea, partidele de Opoziţie susţin că noul Cod de Dialog Social încalcă dreptul la asociere şi la negociere colectivă.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat că Opoziţia contestă faptul că cele două legi au fost adoptate prin asumarea răspunderii şi că nu au avizul Consiliului Economic şi Social.
"Pe fond, la Legea salarizării criticăm faptul că se încalcă dreptul la negociere privind stabilirea salariilor, faptul că se plafonează pe o perioadă determinată, salariile şi drepturile salariale fiind privite de Constituţie ca un drept de proprietate. La proiectul de lege privind Codul Social criticăm faptul că chiar în Legea dialogului social se trece prin parlament fără dialog, că se reduce rolul CES şi faptul că se îngrădeşte dreptul la grevă", a declarat Mircea Duşa.
Tot joi, USL a depus o contestaţie la Curtea Constituţională în care acuză schimbarea abuzivă a componenţei comisiei de Buget din Camera Deputaţilor.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea salarizării profesorilor şi Codul de Dialog Social
Cabinetul condus de premierul Emil Boc, şi-a angajat răspunderea, luni, pentru Legea de uniformizare a salariilor din învatamant in anul 2011, dar şi pentru Codul de Dialog Social.
Acest proiect de lege nu vizează plafonarea, uniformizarea sau îngheţarea salariilor cadrelor didactice, ci doar stabileşte că în 2011, "salariile nu pot fi majorate cu 50%", a susţinut premierul Emil Boc.
Mai mult, a adăugat acesta, 95% dintre profesori nu vor suferi nicio modificare salarială în raport cu salariul primit de aceştia în luna ianuarie.
România nu are posibilitatea să majoreze salariile profesorilor cu 50%, explicat şeful Executivului în discursul său, susţinut, luni, după-amiază, la tribuna plenului Parlamentului.
El a acuzat practica neunitară din justiţie, care în unele judeţe, în special Suceava şi Botoşani, a acordat această majorare cadrelor didactice, în timp ce în alte judeţe situaţia a fost la polul opus.
"Azi, în România, pentru aceeaşi poziţie, aceeaşi funcţie, doi profesori în două judeţe diferite au salarii diferite, unul majorat cu 50%, altul, un salariu nemajorat cu 50%, datorită acestei practici neunitare", a precizat Emil Boc.
În opinia premierului, creşterile salariale trebuie să aibă acoperire în economie.
"Orice creştere salarială nu trebuie făcută din pix, ci trebuie făcută doar cu acoperire în economie", a explicat premierul
Sentinţele judecătoreşti, vor fi respectate
În ceea ce priveşte sentinţele prin care profesorii au câştigat majorarea cu 50% a salariilor, premierul a declarat că toate acestea vor fi respectate.
"Aceste sentinţe judecătoreşti se vor respecta ca atare. iar drepturile salarialevor fi achitate în anii următori, conform legii", a susţinut Emil Boc.